Bewijzen voor schadelijkheid mediageweld

logo

wegwijzerWereldwijd zijn er vele duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de schadelijkheid van geweld in tv-programma's, andere media-uitingen en computerspelletjes.
Op deze website is daar in de loop der jaren veel over gepubliceerd. Zoveel dat u mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we deze leeswijzer gemaakt, die beoogt u snel en gemakkelijk een overzicht te geven van de huidige wetenschappelijke inzichten.

LET OP! Gebruik de 'terugknop' van uw brower of het menu om, nadat u een link gevolgd hebt, naar deze pagina terug te keren.

Naar de effecten op kinderen van gewelddadige tv-programma's wordt al lang onderzoek gedaan. Wat de effecten op korte termijn betreft bestaat thans onder de onderzoekers een zo grote mate van eenstemmigheid dat gezegd kan worden dat de schadelijkheid wetenschappelijk vaststaat.
Het artikel 'Mediageweld verpest uw kinderen' dat in 2005 werd gepubliceerd in Elsevier geeft de huidige inzichten goed weer. Wilt u een wat dieper inzicht, lees dan de scriptie van een aantal Belgische studenten 'De invloed van geweld op de televisie'.

De laatste jaren is meer onderzoek gedaan naar de effecten op langere termijn en naar de schadelijkheid van gewelddadige computerspellen. Ook hier worden steeds meer bewijzen gevonden voor schadelijke effecten. Klik op maar op onderstaande linken en oordeel zelf. Cijfers m.b.t. de hoeveelheid geweld op tv: Vaak wordt seks en geweld in één adem genoemd als schadelijk voor kinderen. Wij wijzen er echter op dat naar de eventuele schadelijkheid van seks nauwelijks onderzoek is gedaan. De opvatting van prof. dr. Patti Valkenburg, de bekendste Nederlandse deskundige, is dat alleen 'verkeerde seks' kwaad kan.