hoofdmenu

Oorkonde voor kindervideo moet kwaliteit verbeteren

"Kindervideo's blijken de meest geliefde verjaardagscadeaus. Maar de meesten vallen buiten het cultuurgebied waar stimuleringsgelden voor worden gegeven. De producties hoeven dus niet aan eisen te voldoen, zoals dat wel het geval is met kinderfilms of televisieseries. Kennelijk hechten we er aan dat er mooie films en goede televisieprogramma's worden gemaakt. Maar welke video's er in de boodschappentas van ouders, tantes, oma's en opa's belanden...

Heel veel kindervideo's worden slechts gemaakt omdat commerciële distributiemaatschappijen denken dat ze wel goed verkocht zullen worden. Er wordt niet in eerste instantie op kwaliteit gelet en een leeftijdsaanduiding ontbreekt vaak. Het is een soort niemandsland waarin slechts de marktwerking geldt. Met de Cinekidklapper hopen we de markt te stimuleren de kwaliteit van de video's te verbeteren.

De stichting Cinekid organiseert jaarlijks een kinderfilmfestival en een tv-festival en reikt prijzen uit voor de beste kinderproducties. De oorkonde voor video's is geen keurmerk maar een kwaliteitsbevorderende maatregel. Samen met een ontwikkelingspsychologe hebben we een lijst met criteria opgesteld. Het afgelopen halfjaar hebben we distributeurs gevraagd de video's in te zenden waarvan zij verwachten dat die in aanmerking komen voor een Cinekidklapper. Drie onafhankelijke personen beoordelen de video's. Is het idee interessant, origineel, vernieuwend?

Neem Bambi. Toen ik vier was, was dat het mooiste dat ik ooit had gezien. Maar op het moment dat Walt Disney zo'n film opnieuw uitbrengt, weet je dat er ook veel look-a-like's komen. Dat kunnen best mooie films zijn, maar het idee is niet meer oorspronkelijk.

Er wordt gekeken of de video aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Men let op het verhaal en de filmische uitwerking daarvan. En ook: Worden kinderen serieus genomen, worden ze aan het denken gezet?

Er zijn nu 97 titels die de oorkonde hebben gekregen. In de afgelopen weken zijn een half miljoen stickers geplakt. Je kunt ze dus al tegenkomen in winkels, videotheken en bibliotheken. Vanaf volgende week komen daar ook de folders te liggen waarop een beschrijving te lezen is van de kindervideo's met Cineklapper. Daarin geven we ook een leeftijdsaanduiding. Abeltje bijvoorbeeld was in de bioscoop voor alle leeftijden. Wij zeggen: vanaf zeven jaar."

Uit: Trouw 21-4-1999 (Arlette Dwarkasing)

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 9 december 1999