hoofdmenu

Nicam keurt de beeldcultuur

Ouders krijgen volgend jaar ondersteuning bij het beoordelen op geschiktheid van tv-programma's, video (spelletjes) en films voor hun kroost. Daarvoor wordt een zelfregulerend classificatiesysteem ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam). Driekwart van de ouders heeft daaraan behoefte, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het debat over classificering van films en tv-programma's wordt internationaal gevoerd. In de discussie gaat het om 'op leeftijd gebaseerde informatie' (geschikt voor 12 jaar en ouder) en om de 'inhoud van informatie' (de hoeveelheid geweld, seks en grof taalgebruik). Uit het onderzoek blijkt dat verreweg de meeste ouders voorkeur geven aan inhoudelijke informatie.

Die hechten er overigens aan dat classificering verder strekt dan amusementsproducten. Ook nieuws- en actualiteitenprogramma's en reality-tv zouden volgens hen geclassificeerd moeten worden. Het Nicam zal in de loop van het komende jaar een uniform classificatiesysteem voor audiovisuele media maken. Het instituut is een initiatief van de overheid (ministeries VWS, justitie en OCW) en branche-organisaties (producenten van bioscoop- en videofilms, videotheken, commerciële en publieke omroepen en distributeurs van computerspellen.

Naast het opstellen van een classificatiesysteem, zal het Nicam klachten behandelen en zich moeten ontwikkelen tot het kenniscentrum voor Nederland om de jeugd te beschermen tegen de schade van audiovisuele media.

Uit: Trouw 19-11-1999

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 9 december 1999