TV kijken moet je leren


Terug naar Inhoudsopgave Nieuwsbrief

Jonge kinderen kijken liever naar Goede Tijden Slechte Tijden dan naar Sesamstraat en Telekids, zo blijkt uit een onderzoek onder 450 kinderen tussen drie en zeven jaar. Zulke soaps zijn ongeschikt voor de jongste kijkers, zegt pedagoge Joke Sinke. Je geeft kinderen toch ook geen kasteelroman alleen omdat ze kunnen lezen?

Peuters en kleuters kijken per dag 1 tot 2 uur televisie. Toch zijn maar weinig kinderprogrammas afgestemd op de belevingswereld van de allerjongste kijkers. Zij krijgen doorgaans net als oudere kinderen soaps, films en cartoons voorgeschoteld. Door soaps zoals Goede Tijden Slechte Tijden zien de kinderen normen en waarden, sociale- en rassenrollen die de programma‘s vaak stereotype brengen, heel lang als de werkelijkheid, aldus Sinke, deskundige op het gebied van kind en media. Relatie problemen, ruzies en bedrog - de onderdelen van een doorsnee soap - horen volgens haar niet thuis in de kinderwereld. Na Goede Tijdens Slechte Tijden kijken kinderen graag naar tekenfilms, die bijna de hele dag door bijvoorbeeld Cartoon Network worden uitgezonden. Bij gebrek aan beter veronderstelt Jos Vrolijk van Kindernet. De ondertiteling is voor kinderen onder de acht jaar niet geschikt en bepaalde humor snappen ze niet. Misschien is het kijken naar ingewikkelde cartoons door peuters niet schadelijk, maar het is in dit geval wel nutteloze tijdvulling.

Tot zes jaar geloven kinderen dat teken films een vorm van de werkelijkheid zijn. tv-producenten houden weinig rekening met deze belevingswereld. Ook ouders realiseren zich te weinig dat jonge kijkers nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen fantasie en realiteit. Als iemand op televisie een ei laat vallen, rent een peuter naar de keuken op zoek naar een doekje om de troep op te ruimen. Voor hen gebeurt alles wat ze op de televisie zien in hun woonkamer, illustreert Patti Valkenburg, bijzonder hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam

Het is hoog tijd om ouders erop te wijzen dat ze kinderen niet zo maar voor de televisie moeten neerzetten, vindt Sinke. Kinderen moeten tv-vaardig worden en dat lukt alleen met de hulp van ouders. Wanneer ouders met achtergrondinformatie en relativerende op merkingen komen, kan een jong kind best naar tekenfilms kijken. Ouders onderschatten hun invloed op het kijk gedrag van kinderen.

Uit: Algemeen Dagblad 22-10-‘98

Terug naar Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 23 april 1999 by Chris Geerse