hoofdmenu

Kinderkast-televisieprijzen 1999

Vorige maand zijn de Kinderkast- televisieprijzen 1999 uitgereikt tijdens de finale van Cinekid. In een live-uitzending georganiseerd door de omroepen van Nederland 1 zijn vier prijzen toegekend: twee van de vakjury en twee van de publieksjury. In de categorie fictie is Ik Dicht (VPRO) van Jet Dijkstra bekroond met een Kinderkast van de vakjury. In Ik Dicht zijn gedichten van kinderen met computeranimaties verleven digd tot prachtige vertellingen die zeer dicht bij de intenties van kinderen liggen.

Pierlala (VPRO) van Boudewijn Koole werd door dezelfde jury bekroond in de categorie non fictie. Het drieluik Pierlala gaat in op kinderen en dood. Vooral deel één over Gilliard en zijn strijd tegen een ongeneeslijke ziekte heeft veel indruk op de jury gemaakt. Zij vond het een prachtig document voor een zo dapper kind.

Op basis van telefonisch vergaarde stemmen van kinderen zijn de winnaars bepaald van de Kinderkasten van het publiek. In de categorie fictie gingen de meeste stemmen naar Sinterklaas in Sesamstraat (NPS) van Jan Keja. Na een Kinderkast van de vakjury vorig jaar heeft Sinterklaas dit jaar de harten van kinderen gewonnen met zijn vertelling over een verloren knuffel van één van zijn Pieten.

In de categorie nonfictie zijn de meeste stemmen gegaan naar Groot Licht (KRO en VRT/Ketnet) van Wouter Peters. Groot Licht is een licht-informatief programma dat in hoof tempo interessante onderwerpen de revue laat passeren. Fragmenten van winnaars en foto‘s van nominaties zijn te zien op: www.sjn.nl/Kinderkast99.

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 28 juli 2003