hoofdmenu

Onderzoek geweldchip

In Nederland ziet het er nog niet naar uit dat televisies, zoals in de Verenigde Staten, binnenkort zijn uitgerust met een chip die gewelddadige programma's tegenhoudt. Het ministerie van justitie is wel bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar deze V-chip en komt nog voor de zomer met een tussenrapport.

Justitie onderzoekt de technische productiekant. Bovendien wordt nagegaan of omroepen bereid zijn mee te werken aan de invoering van deze chip. Momenteel wordt gewerkt aan een pilot-model, om de mogelijkheden te bekijken. Daarbij moet rekening worden gehouden met Europese wetgeving. Het signaal dat de Nederlandse omroepen gaan uitzenden moet hetzelfde zijn als dat van de andere Europese landen. De discussie in Nederland rond geweld op televisie, startte in 1997 met de nota 'Niet voor alle leeftijden'.

De Universiteit Twente begon een onderzoek naar de technische mogelijkheden van de V-chip, maar moest dit om organisatorische redenen opgeven. De bal werd teruggelegd bij het ministerie.

Uit: Haagsche Courant 17-5-1999

Voorlopig geen proef met anti-geweldchip

Een proef met anti-geweldchips in televisies in Nederland gaat voorlopig niet door. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie verhindert een gebrek aan internationale afspraken dat Philips de proef kan uitvoeren. De chip had ervoor moeten zorgen dat de televisie op zwart gaat tijdens filmscènes met geweld. De omroepen zouden daartoe een code moeten meezenden met programma's. De Nederlandse omroepen waren in principe al akkoord. Volgens het ministerie moeten echter eerst afspraken worden gemaakt met andere Europese omroepen.

Uit: Haagsche Courant 8-6-1999

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 9 december 1999