Safer Internet
Onderzoek in de EU

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1Een speciale rapportage, Safer Internet, werd mei 2006 uitgebracht waarin gegevens van internetgebruik van jongeren van 17 jaar en jonger gepresenteerd worden. Er wordt gemeld wat jongeren aan schadelijke en illegale zaken tegenkomen en welke maatregelen ouders nemen om hun kinderen te beschermen.

De helft van de ouders in de 25 lidstaten zegt dat hun kinderen internet gebruiken. Een op de vijf gelooft dat ze schadelijke en illegale dingen tegenkomen, deze mogelijkheid stijgt met het toenemen van de leeftijd, wat aangeeft dat ouders minder controle hebben bij oudere kinderen.

Bijna de helft van de ouders blokkeert of filtert, bij kinderen van 6 tot 9 zes op de tien. Hoogopgeleide ouders maken hier meer gebruik van dan laagopgeleiden. Een kwart van de ouders oefent controle uit door erbij te zitten als het kind internet gebruikt. De helft van de ouders doet dit nooit. De kans dat ouders erbij zitten neemt toe als zijzelf geoefende gebruikers zijn. Twee van de vijf ouders passen regels voor internetgebruik toe, de populairste maatregel is bepaalde sites verbieden. Een goede tweede is de tijd die aan internet besteed mag worden beperken. Geen persoonlijke gegevens verstrekken is de derde afspraak.

Regels over andere media bijvoorbeeld tv kijken of mobiel bellen worden in zes van de tien gezinnen in de Europese Unie vastgesteld.

Rapporteren van illegale of schadelijke zaken is van 41 procent in 2003 gestegen naar 54 procent in 2005 meestal bij de politie.

Van de respondenten heeft 64 procent behoefte aan informatie over veilig internetgebruik voornamelijk van de school, providers en de media.

Klik hier voor het volledige onderzoek (pdf 530 kB).