Mediaombudsman

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 2Minister Plasterk van OCW is voor de komst van een ombudsman die sancties kan opleggen aan media die over de schreef gaan. Hij roept de branche op zelf zon klachteninstantie in te stellen. Dat zei hoge ambtenaar Marjan Hammersma, op het Nationaal Uitgeverscongres.

Ze liet weten dat de minister de bestaande mogelijkheden voor burgers en instanties om tegen publicaties of uitzendingen in het geweer te komen niet afdoende vindt. De Raad voor de Journalistiek kan geen sancties opleggen, en een gang naar de civiele rechter zou te duur en te tijdrovend zijn. Een ombudsman zou anders dan de Raad voor de Journalistiek wel dwingende uitspraken kunnen doen. Hammersma zei dat de minister beseft dat dit gevoelig ligt, omdat het raakt aan redactionele autonomie.

In een toelichting zei Hammersma dat de minister eerst wacht op actie uit de branche, maar als die uitblijft wellicht de komst van een mediaombudsman bij wet regelt. Daarmee neemt Plasterk de conclusies over uit het rapport van de commissie Dommering, een commissie van juristen, dat begin deze maand uitkwam.