Uitbreiding Kijkwijzer

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, introduceert per 1 maart een nieuwe versie van het classificatiesysteem. Hiermee worden de Kijkwijzer criteria op enkele onderdelen uitgebreid en verbeterd. Zo worden films, dvd’s en televisieprogramma’s waaronder ook muziekclips voortaan geclassificeerd op vrouwonvriendelijkheid. Daarnaast krijgen muziekclips een specifieke classificatiemethode. De nieuwe criteria zijn ontwikkeld door de onafhankelijke wetenschapscommissie van het NICAM. Sinds de introductie van Kijkwijzer is dit de vierde versie van het classificatiesysteem.

In de nieuwe versie wordt het bestaande criterium ‘discriminatie’ uitgebreid, waardoor nu ook rekening wordt gehouden met vrouwonvriendelijke elementen in audiovisueel aanbod. De wetenschapscommissie van het NICAM heeft daarnaast de classificatiemethode voor muziekclips verbeterd. Daardoor kunnen nu met name seksuele handelingen effectiever worden geclassificeerd. Muziekclips werden in Nederland al geclassificeerd, maar dat gebeurde op dezelfde wijze als televisieprogramma’s en bioscoopfilms. Die standaardclassificatie bleek niet goed hanteerbaar voor muziekclips. Met de nieuwe versie worden de clipzenders beter in staat gesteld te bepalen welke muziekclips vóór en na 20.00 of 22.00 uur kunnen worden uitgezonden.

Nederland is een van de weinige landen waar muziekclips categorisch worden geclassificeerd en het eerste land ter wereld dat daarvoor een speciale classificatiemethode hanteert.

Nieuwsbericht NICAM 1-3-2007.