Kijkwijzer uitbreiden naar internet wordt onderzocht

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1Het NICAM gaat onderzoeken of het mogelijk is om de Kijkwijzer uit te breiden naar toepassingen voor het internet. Hier blijkt bij ouders behoefte aan te bestaan.

Voor het hele internet gaat dit niet lukken zegt Wim Bekkers, omdat internet internationaal niet te reguleren valt. Op nationaal niveau is er wel iets te regelen. Volgens Bekkers kan een scanmodule gemaakt worden die nieuwe websites controleert op geweld, seks en schelden; ook kun je denken aan een filter, die dan wel continue aan moet staan. Chatboxen en reclame vallen niet onder de keuring, sinds 1 april 2005 passen vijf telecombedrijven de Kijkwijzer toe op mobiele telefoons.

De stichting Kinderconsument wacht dit niet af maar heeft zelf een keurmerk voor kindvriendelijke websites ontwikkeld. De eerste website die dit keurmerk ontving is Bobo.nl Vanuit deze site kun je niet doorklikken naar andere sites en er is geen chatbox of reclame.

Volgens de website Mijn Kind Online, een samenwerkingsverband tussen Ouders Online en KPN zijn de volgende criteria te hanteren bij het bepalen of een website kindvriendelijk is:

De site moet overzichtelijk zijn, snel, interactief, actueel,geen reclame, niet dwingend of agressief in het ontlokken van privacy gegevens, regelmatig gemodereerd worden als er een forum of chat is, een duidelijk privacy beleid hebben, geen aanstootgevend of opruiend materiaal bevatten en vertellen wie de makers zijn en hoe je ze kunt bereiken.

Ontleend aan Trouw 10-1-2007