Als God geweld goedkeurt

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1Geweld wordt vaak gerechtvaardigd door te zeggen dat God het goedkeurt. Twee Amerikaanse universiteiten en de Vrije Universiteit onderzochten de invloed van religieuze teksten op de agressiviteit van studenten.

Voor dit onderzoek lieten zij studenten een tekst uit de Bijbel lezen, n.l. Rechters hoofdstuk 19-21 over de genocide op de stam Benjamin door de overige stammen van Israël. De helft van de proefpersonen kreeg te horen dat het om een tekst uit de Bijbel ging, wat juist is, terwijl de andere helft te horen kreeg dat het om een oude boekrol ging. Verder werden deze helften weer in 2 helften verdeeld waarbij één helft een tekst te lezen kreeg waaraan een passage was toegevoegd waarin God de genocide nadrukkelijk goedkeurt.
Na het lezen van de tekst moesten de proefpersonen een competitief computerspel spelen waarin zij vermeende tegenstanders konden straffen door het toedienen van harde geluiden. Dit is een geijkte methode om het agressieniveau van proefpersonen te meten.

Het onderzoek toonde aan dat de tekst bij alle proefpersonen meer agressie opriep als zij dachten deze uit de Bijbel kwam en/of de gewelddadigheden door God goedgekeurd waren. Dit effect was veel sterker bij gelovige dan bij niet-gelovige proefpersonen.

Een interessant nevenresultaat van het onderzoek is dat teksten op dezelfde wijze agressie kunnen oproepen als beelden. De veronderstelling dat de schadelijkheid van gewelddadige tv-programma's voortkomt uit de gruwelijkheid van de getoonde beelden is dus op dit punt niet juist. De strekking van het verhaal zelft speelt een hoofdrol.

Het onderzoeksverslag 'When God Sanctions Killing, Effect of Scriptural Violence on Aggression' (pdf 114 kB) werd gepubliceerd in 'Psychological Science' jaargang 18 nr. 3 pag. 204-207.