Geweldadige games

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 1Na de gruweldaden van de tiener Bastian B. op een school in het Duitse Emsdetten, wil de Duitse regering paal en perk stellen aan gewelddadige games. Volgens een aantal Duitse politici is het gedrag van de jongen het gevolg van de gewelddadige games die hij speelde. De 18-jarige Bastian B. drong in oktober 2006 binnen in zijn vroegere school, gewapend met geweren en rookbommen. Hij gijzelde een groep leerlingen, schoot als een wilde om zich heen en pleegde naderhand zelfmoord. Bij zijn wanhoopsdaad raakten 27 mensen gewond. In een afscheidsbrief die Bastian op het internet achterliet, schreef hij dat hij zich wilde wreken op de mensen die hem slecht hadden behandeld.

Maar volgens minister Christa Stewens van Gezinszaken werden de daden van de dolle schutter be´nvloed door zijn voorliefde voor gewelddadige computerspellen. "Schietspellen als 'Counter Strike' of 'Doom 3' zijn medeoorzaak voor gewelddaden die het menselijke voorstellingsvermogen te boven gaan", aldus Stewens. "Juist bij labiele jeugdige mannen laat het intensieve gebruik van gewelddadige games zijn sporen na". Volgens Stewens is het tijd dat de Duitse federale regering zich met het probleem gaat bezighouden. Stewens pleit bovendien voor een verbod op paintball en lasergames.

Onleend aan: www.advalvas.be

P.S.
Inmiddels is duidelijk geworden dat voor een verbod op gewelddadige games in de Bondsraad geen meerderheid te vinden is. Wel werd ingestemd met een voorstel van de Bondsregering om de verkoop van dergelijke spellen aan jongeren aan banden te leggen.