Agressieve seks

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2006 nr. 1Enkele elementen uit de rede van Patti Valkenburg (hoogleraar Kind en Media) op de Mediaconferentie van de ChristenUnie (19-2-2006).

Bij de voorbereiding op de conferentie werd Valkenburg getroffen door de grote hoeveelheid onderzoeken die concluderen dat er een negatief verband is tussen clips op muziekzenders en agressie, met name seksuele agressie. Het probleem is dat jongeren vaak niet eens doorhebben hoezeer ze beďnvloed worden door de clips die geënt zijn op de straatcultuur.

Een voorbeeld van zo’n negatief effect: jongeren gaan positiever denken over promiscuďteit en de ondergeschiktheid van de vrouw aan de behoeften van de man. Maar bloot is niet per definitie slecht en datzelfde geldt voor seks. “Pas als het agressieve seks is, waarbij vrouwen als minderwaardig worden behandeld, kan het een negatieve invloed hebben op jongeren. Van vrijscčnes tussen gelijkwaardige partners krijgen jonge kinderen en pubers niks. Ze worden er hooguit wat ongemakkelijk van,” aldus Valkenburg.

Met ‘verkeerde’ seks, zoals ze de beelden omschrijft waarin schaars geklede dames onder de duim worden gehouden door gespierde macho’s, is het een heel ander verhaal. “De meisjes zien die dames als onafhankelijke coole vrouwen. Jongens denken dan: het zijn hoerige verleidsters. Die jongens kijken vervolgens neer op meisjes die zichzelf stoer vinden. Dit verschil vergroot de kans op problemen.”

De wetenschapscommissie van de Kijkwijzer zal wellicht de invloed van gangstaclips op jongeren nader onderzoeken.