Kijkwijzer: extra leeftijdscategorie van 9 jaar

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2006 nr. 2De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretarissen Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd de hoofdlijnen van het rapport 'Wijzer Kijken' over te nemen. In dit rapport concludeert de commissie Jeugd, Geweld en Media dat het systeem van zelfregulering via de 'Kijkwijzer' goed functioneert, maar dat er verbeteringen aangebracht kunnen worden door een extra leeftijdscategorie 'tot 9 jaar' in te voeren en meer aandacht te besteden aan de classificatie van muziekclips.

Hoewel het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) nauwelijks klachten binnen krijgt, deelt het kabinet de zorg van de samenleving en parlement over de toenemende rol van seks en geweld in muziekclips. Daarom onderzoekt het NICAM momenteel of de bestaande classificatie van clips moet worden aangepast. Dit richt zich vooral op de manier waarop man/vrouw relaties worden uitgebeeld en het effect daarvan op de kijkers.

Alle muziekzenders die in Nederland uitzenden zijn aangesloten bij het NICAM en gebruiken de Kijkwijzer-classificatie. Bepaalde categorieŽn van muziekclips zijn pas na 22.00 uur op tv te zien. Muziekzenders zijn serieus bezig met dit onderwerp. Zo organiseert MTV discussies met jongeren en worden clips niet meer individueel maar in combinatie met elkaar beoordeeld.

Behalve bij de overheid en de branche ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de ouders. De afgelopen jaren is de opvoedondersteuning voor risicogezinnen en seksuele voorlichting versterkt. De commissie Jeugd, Geweld en Media adviseert de branche om niet alleen informatie te geven over schadelijkheid, maar vooral ook over geschiktheid voor kinderen. Staatssecretaris Van der Laan heeft het NICAM verzocht deze aanbeveling verder uit te werken.

Bijna de hele audiovisuele branche (inclusief grote winkelketens) heeft zich inmiddels vrijwillig aangesloten bij het classificatiesysteem van het NICAM. Staatssecretaris Van der Laan benadert de nog niet aangesloten partijen om hen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid aan te spreken. De overheid blijft tot en met 2008 voor de helft bijdragen in de kosten van het NICAM.

Persbericht ministerraad, 02.06.2006

Klik hier voor eerder bericht hierover.