Kijkwijzer lanceert kinderwebsite

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2006 nr. 2Driekwart van de oudere kinderen (9-14 jaar) gebruikt Kijkwijzer. Een kwart van de kinderen zegt dat zelfs vaak te doen. De kinderen gebruiken Kijkwijzer vooral als waarschuwing voor seks (45%), enge beelden (41%) en geweld (31%). Want dat willen ze het liefst niet zien; meisjes letten daar vaker op dan jongens. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het NICAM (Kijkwijzer) en het Jeugdjournaal waaraan ruim 4100 kinderen uit de leeftijdsgroep (9-14 jaar) hebben deelgenomen. De resultaten zijn vanmiddag gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst van het NICAM in het City Theater in Amsterdam ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Kijkwijzer. Tijdens die bijeenkomst is ook een nieuwe Kijkwijzer-website voor kinderen gelanceerd: www.bekijkhetmaar.nu.

Het onderzoek laat zien dat veel kinderen selectief met het media-aanbod omgaan en Kijkwijzer daarbij hebben leren gebruiken als hulpmiddel. Bijna alle kinderen uit de onderzochte leeftijdsgroep kennen Kijkwijzer en weten wat daar de bedoeling van is. Ze kennen ook heel goed de betekenis van de pictogrammen. Beter dan hun ouders, zoals uit andere onderzoeken blijkt.

Het Kijkwijzer-Jeugdjournaal onderzoek laat ook zien dat een veel kleinere groep kinderen de pictogrammen juist gebruikt als tip voor mediaproducten met enge beelden (24%), seks (14%) of geweld (13%). Het zijn vooral oudere jongens (12-14 jaar) die om deze reden op Kijkwijzer letten. 58% van de kinderen is wel eens bang van een televisieprogramma, bioscoopfilm of game. Tweederde praat daarover met hun ouders. Maar slechts een klein deel (14%) heeft wel eens achteraf spijt van programma’s of films waarnaar ze hebben gekeken. Ruim de helft van de kinderen (53%) vindt dat kinderen niet naar alle programma’s en films mogen kijken of alle games mogen spelen, als ze daar te jong voor zijn. Toch gaat 45% wel eens naar bioscoopfilms voor ouderen en speelt 58% wel eens games die voor ouderen zijn bedoeld.

Door de vele vragen van kinderen over Kijkwijzer, bestond bij het NICAM al het vermoeden dat kinderen daar sterk mee bezig zijn. Tot nog toe richtte Kijkwijzer zich alleen op ouders. Om beter tegemoet te komen aan de belangstelling van kinderen is een speciale website ontwikkeld, www.bekijkhetmaar.nu, voor kinderen vanaf 8 jaar. De website biedt onder meer antwoorden op de gangbare vragen die kinderen over Kijkwijzer hebben en actuele classificaties van nieuwe televisieprogramma’s en bioscoopfilms waar kinderen naar kijken. Bovendien kunnen kinderen op de website zelf een – vereenvoudigde – classificatie uitvoeren naar aanleiding van een filmfragment.

Bron: NICAM, 13-12-2006