Verband tussen agressie en games bewezen

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2005 nr. 2Er bestaat een oorzakelijk verband tussen het spelen van gewelddadige videogames en agressief gedrag, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Michigan.

Wetenschappers volgenden de hersenactiviteit van dertien gamers tijdens het spelen van de first-person shooter Tactical Ops: Assault on Terror. Ze gebruikten hiervoor een fMRI-scanner, die de hersenactiviteit in beeld brengt tijdens het uitoefenen van bepaalde taken.

Bij elf spelers constateerden de onderzoekers een duidelijke toename van de bloedtoevoer in delen van de hersenen die in verband worden gebracht met agressie. Ook de lichaamsbewegingen van de spelers werden in het oog gehouden. Deze gegevens werden dan frame per frame vergeleken met de voortgang in het game.

"Gewelddadige videogames worden regelmatig bekritiseerd voor het versterken van agressieve reacties, zoals agressief gedrag. Op neurobiologisch niveau hebben we aangetoond dat deze link bestaat", verklaarde onderzoeker Rene Weber van Michigan State University (MSU). De wetenschapper voegt er wel aan toe dat het om een oorzakelijk verband op korte termijn gaat.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Duitse universiteit van Aken en de Amerikaanse universiteit van Southern California. De dertien gamers, allen van Duitse nationaliteit, waren tussen de 18 en 26 jaar oud, en speelden gemiddeld 15 uur per week videogames.

De uitgebreide onderzoeksresultaten verschijnen in de januari-editie van Media Psychology.

Uit: Tiscali Nieuwsbrief, 17 oktober 2005