Computerspel zet aan tot pesten

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2005 nr. 2De makers van gewelddadige pc-spelletjes lopen in België kans om in de cel te belanden. De Belgische minister van justitie Onkelinx werkt aan een wet tegen agressieve computerspelletjes.

Aanleiding is het spelletje Bully. Spelers moeten daarin klasgenootjes stompen, slaan, schoppen of anderszins pesten.

De Belgische justitie kan nu alleen optreden, als een spel aantoonbaar tot een geweldsmisdrijf heeft geleid. Dat is vrij lastig te bewijzen. Een algemeen verbod is dan makkelijker.

In Nederland staat het spel ook ter discussie. Tweede Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) vroeg uitgever Take2 Games om het spel niet op de markt te brengen.

Volgens Dijsselbloem is Bully veel gevaarlijker dan computerspelletjes die zich in een fantasiewereld afspelen. "Dit staat heel dicht bij de dagelijkse realiteit van scholieren. Pesten is groot probleem voor veel jongeren."

Dijsselbloem, die eerder in het geweer kwam tegen gewelddadige videoclips TMF en VTM, wil geen verbod van pestgames. "Ik ben principieel zeer terughoudend met het vragen om een verbod. Bovendien is dat via internet toch makkelijk te omzeilen."

Bully is nog in ontwikkeling bij Rockstar Games dat weinig informatie heeft gegeven. Het enige dat Rockstar Games heeft bekendgemaakt, is dat de speler in Bully een scholier speelt die de nodig problemen heeft en probeert om op school voor zichzelf op te komen en een vriendinnetje te krijgen.

diverse bronnen o.a. ANP, 6-12-2005