Een woensdagmiddag tv-kijken met een 4-jarige

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 2U kijkt er nooit naar, maar het staat soms uren aan. Op regenachtige woensdagmiddagen en tijdens tal van 'ik verveel me zo’-momenten zetten we de kleinen op de bank en leggen ze aan het beeldinfuus van Nickelodeon. De kleine mondjes zakken een beetje open, de oogjes staren wezenloos naar de buis, de lijfjes verstarren in roerloosheid. Ze zijn onder narcose en wij ouders kunnen onze werkzaamheden hervatten, terwijl de woonkamer zich vult met kermislawaai, woest gekwetter en braakgeluiden.

Maar wat zien ze nou eigenlijk - die gedrogeerde kinderen van ons? Afgelopen woensdag ging ik naast Ira - ze is vier - op de bank zitten. En dit is wat ik zag. (Ik hoop dat u het kunt volgen.)
Jimmy Neutron bestuurt een ruimteschip in de vorm van een kampeerbus en gaat met vriendjes astrorobijnen zoeken. Helaas ontploft de astroplaneet en raakt het ruimteschip te dicht bij Jupiter omdat Jimmy de hyperturbo heeft moeten aanzetten toen ze werden achtervolgd door enge ruimtewezens op galactische scooters.

Ik kijk even naar Ira. Open mond, roerloosheid.
Er volgt een reclameblokje met Shittle-snoep, de zeehondencreche, Happy Meal en een topdrie van videoclips. Vloeiende overgang naar een aflevering van 'As Told By Ginger'. Er staat een meisje voor de klas. Ze zegt: "Gingers broertje Bram heeft me gewezen op dit artikel. Het gaat over ene meneer Fred Barst. Die heeft besloten te vertrekken uit de Meerzicht-inrichting, maar dan wel zonder toestemming van zijn psychiater. Deze meneer
Barst, ook wel bekend als Gekke Fred, is nog steeds voortvluchtig en is waarschijnlijk schizofreen en gevaarlijk."

De vierjarige naast me luistert, hoort alleen 'gekke Fred' en 'gevaarlijk' en weet dat het eng gaat worden. En eng wordt het Ira vertoont verstijvingsverschijnselen.
Dan: 'The Fairly Odd Parents'. Gaat over het jongetje Timmy Turner, dat naast zijn slome ouders een zwevend feeënechtpaar als beschermers heeft. Deze aflevering heet: 'Mijn witte lach en ik' en handelt over een boosaardige tandarts die het voorzien heeft op het perfecte gebit van tiener-idool Chip Skylark. Terwijl Skylark slaapt, zakt een mechanische tang uit het plafond die zich om het gebit klemt en het in één beweging uit de mond breekt. Heftig krakend geluid. Ik kijk naast me. De melktanden staan droog in het open mondje.

Er volgt meerabsurde narigheid met 'Catdog', een wezen dat van voren hond is en van achteren kat, met weer een aflevering van Jimmy Neutron en diens klunzige vader die mee moeten doen met de ouder-en-kind-picknickwedstrijd en nog eens 'The Fair ly odd Parents', waarin Timmy wraak neemt op zijn vriendjes voor alle l-aprilgrappen. Zo belandt er eentje met zijn tandenbeugeltje aan een ijzersterke magneet die is bevestigd aan een snel ronddraaiende ventilator. Als ik na een optreden van een spons in een vierkante broek die als schoonmaker werkt in een onderwater-restaurant van een krab de tv uitzet, krijg ik woedende protesten over me heen.
Ira is ontwaakt. En niet te genieten.

Transcript:

Meneer Krabs: Ze zijn terug! Ze zijn terug! Ik heb ze met eigen ogen gezien! De haken! De haken! Vis: Hier, neem een kauwgumpje. Meneer Krabs: De haken! de haken! Ik stond rustig mijn zaken te doen...
Vis: Ik zou graag een van uw boeiende zeeverhalen willen horen, maar ik moet mijn vuilnisemmer inspecteren.
Meneer Krabs: Oké, maar zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd.
Spongebob: Gewaarschuwd? Gewaarschuwd waarvoor, meneer Krabs?
Meneer Krabs: De haken! De haken mijn maatje pas op voor de haken.
Spongebob: De haken?
Meneer Krabs: Ja, de haken. Ze hangen daar en lokken je met hun mooie vormen en verleidelijke kleuren. En net als je denkt dat je het paradijs hebt gevonden grijpen ze je vast en halen je ruw naar boven. Hoger en hoger en hoger tot je aan de oppervlakte bent, snakkend naar adem en dan koken ze je en eten je op of nog' erger...
Spongebob: Erger? Wat is er nog erger dan dat?!
Meneer Krabs: Souvenirwinkel.

Spongebob squarepants, Nickelodeon, 22-9-2004.

Uit: Trouw, 1-10-2004.

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 11 november 2004