Net als op videofilms en dvd's zie je op computerspellen een leeftijdsaanduiding. Dat kan 3+ zijn, 7+, 12+, 16+ of 18+. De aanduiding zegt niets over de moeilijkheidsgraad van het spel,. maar alles over de geschiktheid voor een bepaalde leeftijdsgroep. Het gaat volgens een Europees classificatiesysteem dat PEGI (Pan European Game Information) heet en dat is bedoeld om ouders een handvat te geven bij het kiezen en beoordelen van spelletjes.
Softwarefabrikanten hebben het systeem zelf uitgedacht en passen het vrijwillig toe. Dat is nog moeilijker dan het lijkt, want het systeem moet voldoen aan uiteenlopende maatschappelijke normen in de verschillende Europese landen.
De gameproducenten hebben mensen in dienst die een spel grondig beoordelen, zogeheten codeurs. Deze codeurs moeten een standaard vragenlijst invullen en de beantwoording leidt dan vanzelf tot een leeftijdsclassificatie. Het instituut dat de codeurs heeft opgeleid, het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Middelen (NICAM), controleert of de gekozen leeftijd terecht is en kent die dan toe. Alle spellen die van de codeur 16+ of 18+ krijgen, controleert het NICAM eerst zelf nog een keer, alvorens de classificatie definitief wordt. De 12+ classificaties, en een selectie van de 3+ en 7+ classificaties, worden gecontroleerd nadat de classificatie is toegekend. Op de verpakking van elke game komt vervolgens de leeftijdsaanduiding, eventueel aangevuld met waarschuwende pictogrammetjes over de aard van het spel: geweld, seks, grof taalgebruik, angst, discriminatie en een relatie met drugs. Met name geweld en seks tellen erg zwaar bij de vaststelling van de leeftijd.
De praktijk leert dat tal van kinderen games spelen waarvoor ze in feite te jong zijn. "De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de winkelier en de ouders", zegt Maud Stevens van NICAM. "Een winkelier die een 18+game verkoopt aan een 14-jarige is strafbaar, maar in de praktijk wordt daar hoogstzelden tegen opgetreden. Met name de ouders moeten zich ervan bewust zijn dat een leeftijdsaanduiding niet voor niets op een spel staat.
Het classificatiesysteem is nog in ontwikkeling.We zijn voortdurend bezig de vragenlijst voor de codeurs te verbeteren. Zo hebben we pas de jongste editie van het spel The Sims gehad, dat is goedgekeurd voor 7 jaar en ouder. Het spel bevat geen seks, maar wel seksueel getint suggestief materiaal. De vragenlijst voorzag daar niet in. Inmiddels wel, en dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een nieuwe editie de classificatie 12+ krijgt in plaats van 7+.
Uit: Haagsche Courant (Joop v.d. Pol), 28-11-2004
|