'Enge' Harry Potter 3 vormt een testcase

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 2

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave

info over de werkgroep
naar reactieformulier

Tien klachten heeft de Kijkwijzer binnengekregen na het verschijnen van de speelfilm Harry Potter 2. Dat lijkt niet veel, gezien de miljoenen mensen die de film hebben bekeken. Maar het waren er genoeg om de deskundigen aan het denken te zetten ende leeftijdsgrens voor Harry Potter 3, oftewel 'HarryPotter and the Prisoner of Azkaban', op te trekken naar negen jaar en ouder. De film draait vanaf 2 juni in meer dan 250 Nederlandse bioscopen.

Niet dat kinderen die jonger zijn de bioscoop niet in mogen of zich officieel moeten identificeren, maar ze zijn in elk geval gewaarschuwd voor enge beelden. "Daar gaat het ons om legt Paul Verstraeten van de Kijkwijzer uit. "Mensen moeten op ons advies kunnen vertrouwen. Als wij zeggen dat een film geschikt is voor zes jaar en ouder en die kinderen vervolgens bang worden bij sommige beelden, verliezen we onze geloofwaardigheid. Tien klachten lijken niet veel, maar dat aantal zegt niet alles. Niet iedereen die zich stoort aan een film dient ook werkelijk een klacht in. Dat aantal van tien is dus betrekkelijk."

Harry Potter 3 dient als testcase voor de nieuwe classificatie. Het probleem speelt al veel langer. De Kijkwijzer verdeelde tot nu toe kinder- en jeugdfilms in de categorie 'alle leeftijden', 'zes jaar en ouder' en 'twaalf jaar en ouder'. Maar die onderverdeling is onvolledig, vindt Verstraeten. "Wetenschappers vinden dat de leeftijdsclassificatie niet altijd klopt met de ontwikkeling van een kind. Pas rond het negende levensjaar beginnen kinderen het verschil te zien tussen feit en fictie en raken ze minder snel angstigv an spannende beelden. Maar tot nu toe was het niet urgent om voorzieningen te treffen."

Differentiatie
De nieuwe Harry Potterfilm - die z'n voorganger in griezeligheid lijkt te overtreffen - was een goede aanleiding de leeftijdsaanduiding te nuanceren. "We zijn erg benieuwd naar de reacties van het publiek. Als deze differentiatie goed werkt, zal deze in de toekomst voor meerfilms worden gehanteerd", aldus Verstraeten. De filmdistributiebedrijven en bioscopen zijn volgens hem niet ongelukkig met het advies van de Kijkwijzer. "De vorige keer werden ze geconfronteerd met boze ouders die achteraf klaagden dat de film veel te eng was voor jonge kinderen. Ze zagen de komst van Harry Potter 3 dan ook met zeer gemengde gevoelens tegemoet. Maat. het gaat om een advies. Mensen kunnen het naast zich neerleggen."

Uit: Haagsche Courant (Trudy van der Wees), 26-5-2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 9 juli 2004