Geweld in het nieuws maakt kinderen angstig

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 1

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave
info over de werkgroep
naar reactieformulier

Veel kinderen tussen zeven en twaalf jaar worden angstig door het nieuws op tv. Ze ervaren die angsten als ernstig, concludeert communicatiewetenschapper J.Walma van der Molen aan de Universiteit van Amsterdam.

Zij onderzocht in de eerste twee weken van de Irak-oorlog bijna 450 kinderen in Amsterdam. Al die kinderen volgden het nieuws, meer dan 90 procent meerdere keren per week of dagelijks. Ruim 95 procent keek het nieuws op tv. Walma van der Molen vindt het debat over geweld op tv te eenzijdig. “Het gaat vrijwel geheelover geweld in fictie, zoals in tv-series, films en computerspelletjes.. Geweld in het nieuws wordt nauwelijks in die discussie betrokken."

Kinderen maken vanaf ongeveer zeven jaar onderscheid tussen fictie en realiteit. Ze zijn dan minder bang voor heksen en monsters, maar maken zich grotere zorgen om echt gevaar zoals doodgaan. Volgens Walma van der Molen vinden deze oudere kinderen geweld in het nieuws daarom ook enger dan gewelddadige films.. Zij pleit voor een Kijkwijzeraanduiding bij het nieuws. "Het volwassenennieuws is ongeschikt voor kinderen onder de tien."

Uit: Haagsche Courant, 17-4-2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 19 april 2004