Ouders denken steeds beter na bij aanzetten tv

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 1

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave
info over de werkgroep
naar reactieformulier

Er blijkt steeds meer waardering te bestaan voor de Kijkwijzer. Zo toont een onderzoek van. Intomart aan dat het aantal vaders en moeders dat het classificatiesysteem raadpleegt, in het afgelopen jaar met bijna zeven procent is toegenomen.

Het Nederlandse onderzoeksbureau deed eind 2002, ruim een jaar na de introductie ervan, een eerste onderzoek. Hieruit bleek dat bijna eenderde van de ouders afgaat op dit klasseverdelingssysteem van de audiovisuele sector. Nu geeft een recente steekproef onder 800 ouders aan, dat het aantal is opgelopen tot veertig procent.

Opvallend is dat academisch opgeleide vaders en moeders minder vaak gebruik maken van deze vorm van voorlichting. En dat is eigenlijk het enige verschil, want de bekendheid van de Kijkwijzer is met 89 procent gelijk. Bovendien zegt zeventig procent de Kijkwijzer geregeld tot vaak te gebruiken. De symbolen die worden getoond, scheppen snel duidelijkheid.

Zo mogen programma's met de classificatie vanaf 12 jaar niet voor acht uur ’s avonds worden uitgezonden en geeft het 16 jaar-symbool aan dat de film of serie niet voor tien uur op de buis mag. Achteraf wordt zo'n kwalificatie nog wel bijgesteld. Dat gebeurde onlangs bij afleveringen van de soap 'Goede tijden, slechte tijden'. Hoewel de RTL4-reeks is goedgekeurd voor 6 jaar en ouder, bleek de geschiktheid van een aantal delen (bloot, grof taalgebruik) het 12-jaar-symbool te verdienen. Dat betekent dus dat ze bij een herhaling niet voor acht op de buis mogen. Gebeurt dat wel dan volgt een waarschuwing en, bij veel klachten van kijkers, een boete die kan oplopen tot 22.500 euro.

Uit: Haagsche Courant (Hans Piët ), 23-2-2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 4 maart 2004