Scheldparijen aan kassa 'Bad Boys II'

Nieuwsbrief
TV-geweld
2003 nr. 2

naar hoofdmenu terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Het weigeren van jongeren onder de 16 voor de film 'Bad Boys II' zorgt voor problemen in bioscopen. Het strikt naleven van de leeftijdsgrens leidt geregeld tot scheldpartijen en agressie.

"We krijgen de vreselijkste ziekten naar ons hoofd geslingerd", zegt operation manager A. van den Enden van het Pathé Theater aan het Haagse Buitenhof. De bioscopen zorgen er wel voor de Kijkwijzer na te leven, omdat ze anders de Strafwet overtreden. Daarop staat een zware boete. De leeftijdsgrens voor een film wordt bepaald door de distributeur van de film. Over de leeftijdsgrens zijn bij het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) 'signalen' binnengekomen van zowel geweigerde kinderen en ouders als bioscopen die met agressie worden geconfronteerd.

Sinds 2,5 jaar geleden de sanctie is verhoogd op het niet naleven van de classificatie, is 'Bad Boys II' de derde film die tot problemen leidt. "Eerder waren dat 'Hannibal' en 'Terminator III"', zegt directeur W. Bekkers van het Nicam. "Toen zijn er ook meldingen geweest van geweld." De Nederlandse Federatie van Cinematografie wil versoepeling van de regeling. "Ouders moeten zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen", zegt Jan Ott van de federatie. "De classificatie is prima, maar het is niet meer van deze tijd dat kinderen die onder begeleiding van hun ouders kijken, niet naar binnen mogen.

Uit: Haagsche Courant 16-10-2003 (Maaike Oppier)

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 12 november 2003