Ouders willen Kijkwijzer

Nieuwsbrief
TV-geweld
2003 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Het merendeel van de ouders (85 procent) wil zelf bepalen wat hun kinderen op tv, video, dvd en in de bioscoop zien.

Daarbij vindt 90 procent de Kijkwijzer zinvol. Daarmee wordt aangegeven voor welke leeftijd een programma of film geschikt is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), de organisatie achter de Kijkwijzer. Het NICAM maakte de uitkomsten van een onderzoek door bureau Intomart gisteren bekend.

Dit werd onder meer gedaan in verband met de behandeling van de mediabegroting maandag in de Tweede Kamer. Het onderzoek was onder vijfhonderd ouders van kinderen jonger dan 16 jaar.

Van de ouders in het onderzoek vond 8 procent dat kinderen vaak of regelmatig worden geconfronteerd met films of programma's die ongeschikt voor hen zijn. Volgens 66 procent gebeurt dat soms, terwijl bijna een op de vier ouders vertelde dat nooit te hebben gezien.

Ouders vinden de invloed die media hebben op de kinderen met 10 procent overigens bescheiden. De meeste invloed (93 procent) komt van het gezin, gevolgd door school (63 procent) en vrienden en vriendinnen (26 procent).

Uit: Deventer Courant 23-11-2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 22 mei 2003