Hoogleraar Gerris pleit voor "opvoedtelevisie"

Nieuwsbrief
TV-geweld
2003 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Er zouden televisieprogramma's moeten komen waarvan kinderen en hun ouders kunnen leren hoe ze sociaal gewenst gedrag kunnen ontwikkelen.

Die programma's zouden uitgezonden moeten worden op tijdstippen dat de meeste mensen voor de buis zitten. Het bevorderen van zulke opvoedtelevisie zou een mooie taak zijn voor een minister voor Jeugd en Gezinszaken in een nieuw kabinet. Dat stelt gezinspedagoog prof. dr. J. Gerris van de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Gerris meent dat het tijd is voor een preventieve aanpak van gedragsproblemen bij jongeren. Opvoedtelevisie en speciale lesprogramma's op scholen kunnen volgens hem de sociale controle, die vroeger werd uitgeoefend door kerk, buurt en vereniging, op een moderne manier overnemen.

De hoogleraar vindt dat het verval van waarden en normen, op dit moment een populair politiek onderwerp, mede is veroorzaakt doordat de samenleving al heel lang structureel accenten in de opvoeding heeft verwaarloosd. "Kinderen hebben tijd nodig om zich gewenst gedrag eigen te maken. Maar die tijd hebben werkende ouders niet. Uit onderzoek blijkt dat creches de ouders niet volledig kunnen vervangen. Dus moet de maatschappij zorgen dat ouders tijd krijgen. ln Duitsland mogen ouders van jonge kinderen maximaal vijf jaar uit hun baan stappen voor de opvoeding. Daarna kunnen ze gegarandeerd terugkeren op hetzelfde niveau", stelt hij.

Uit: Metro 20-11-2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 17 februari 2003