Dagelijks 1,5 uur computerspelletjes

Nieuwsbrief
TV-geweld
2003 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Ouders van Nederlandse kinderen denken dat hun kroost anderhalf uur per dag bezig is met computerspelletjes. Bijna twintig procent van de ouders maakt zich daarover zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek gehouden onder 750 ouders en 500 kinderen van 8 tot en met 18 jaar oud, uitgevoerd door onder meer het bureau Intomart.

Volgens zowel de ouders als de kinderen hebben huiswerk en 'gewoon' spelen het meest te lijden onder het langdurig achter de computer zitten. De opdrachtgever van het onderzoek, het Nicam {Nederlands instituut voor de classificatie van audiovisuele media), publiceerde gisteren de
resultaten.

Kinderen die nooit computerspelletjes spelen, komen bijna niet meer voor. Uit het onderzoek blijkt dat 99 procent wel eens een keer een joystick of muis ter hand neemt.

Kleuters blijken het minst bezig te zijn met computerspelletjes, ongeveer een uur per dag. Pubers tot 18 jaar oud zijn er gemiddeld 2,5 uur per dag aan kwijt.

Bijna 80 procent van de ouders wil graag weten of een computerspel schadelijk kan zijn voor kinderen en vanaf welke leeftijd zo'n spel veilig gespeeld kan worden.

Ze gaven tegen de onderzoekers aan te willen worden geïnformeerd over geweld, alcohol en drugsmisbruik en grof taalgebruik in spelletjes.

Donderdag werd bekend dat Europese producenten van (computer)spelletjes hun verpakkingen gaan voorzien van een leeftijdsindicatie en verklarende pictogrammen. Zo moet duidelijk worden of er bijvoorbeeld geweld grof. taalgebruik, seks, drugs en discriminatie in het
spel voorkomen.

Uit: Trouw, 12-4-2003

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 2 mei 2003