Je ziet alleen maar mensen van bil gaan

Nieuwsbrief
TV-geweld
2003 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Kinderen worden op televisie continu geconfronteerd met seksuele en gewelddadige beelden, vindt de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. De bond pikt het niet langer. Om dat te laten blijken, overhandigen de plattelandsvrouwen vandaag in Den Haag een petitie aan de kamercommissie voor onderwijs. Initiatiefneemster is Cobi van der Gragt (49), thuiszorgmedewerkster uit het Noord-Hollandse Hensbroek.

Is er nu echt zoveel seks en geweld op televisie voor kinderbedtijd?
"Absoluut. Schokkende beelden worden steeds vroeger uitgezonden. In reclametijd zie je gewelddadige voorfilmpjes, reclames zelf worden ook steeds grover. Het seksaanbod is als een sneeuwbal begonnen, maar groeit uit tot een lawine. Wij willen dat proces stoppen. Met deze actie bieden we mensen de kans zich te roeren. Want wie zwijgt, stemt toe. Ik hoop voor december een miljoen handtekeningen op te halen voor een tweede petitie. Dat moet lukken. Eergisteren, de eerste actiedag, kreeg ik al 87 handtekeningen toegestuurd. In Noord-Holland, met weinig publiciteit."

Wat zou u willen veranderen op televisie?
"We willen meer variatie aanbrengen in het programma-aanbod. 's Avonds laat zie je alleen maar mensen van bil gaan. Waar zijn de leuke Nederlandse musicals en toneelstukken gebleven? De Hollandse identiteit gaat ten koste van alle troep uit het buitenland. Ook willen we een uitzendverbod instellen op seks en geweld voor negen uur. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen."

Is het niet aan de ouders om het kijkgedrag van hun kinderen in de gaten te houden?
"Dat zou een onwerkbare situatie zijn. Je wilt toch niet als een politieagent je kinderen continu controleren? Je moet een oogje in het zeil houden en van tevoren gewaarschuwd worden bij schokkende beelden."

Daar hebben we de Kijkwijzer voor.
"Maar die volstaat niet. De nuanceringen zijn te klein, ouders worden gewaarschuwd met een heel beperkt aantal pictogrammen. Wij pleiten voor het toekennen van cijfers aan de hoeveelheid seks en geweld in programma's. daarmee kun je ze veel nauwkeuriger beschrijven."

Hoe schadelijk zijn gewelddadige en seksueel getinte beelden voor kinderen?
"Ik vrees voor een verloedering van de maatschappij. Kinderen wennen aan de beelden. ze vinden het normaal om zomaar met iedereen de koffer in te duiken.
Je hebt van die vakantieprogramma's op televisie waar iedereen maar wil scoren. Wat is daar nou de bedoeling van? Het leven draait niet om seks alleen. En ik ben echt niet de enige die daar zo over denkt. Dat gaan wij Den Haag laten zien."

Uit: Trouw 15-4-2003

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 2 juni 2003