Premier:
Geweld op tv aan banden

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Premier Balkenende wil in het kader van het debat over normen en waarden met de omroepen in gesprek over het geweld op tv. In het tv-programma Kruispunt zei hij gisteravond dat wat hij soms op tv ziet, elke beschrijving tart.

Hij wil daarom het thema 'geweld' op de agenda zetten in het overleg met de omroepen. De minister-president wees overigens ook op de eigen verantwoordelijkheid van omroepen, de vrijheid van meningsuiting en de verantwoordelijkheid die ouders voor kinderen hebben.

Uit een representatieve enquête die Kruispunt onder vijfhonderd Nederlanders liet houden, blijkt dat bijna alle Nederlanders (93 procent) het goed vinden dat er een debat wordt gevoerd over normen en waarden. Ruim de helft (57 procent) ziet Balkenende als de man om dat debat te leiden, noteerde het onderzoeksbureau Intomart.

Een overgrote meerderheid (88 procent) van de Nederlanders vindt dat steeds minder mensen zich aan normen en waarden houden. In de topvijf van ergernissen staat agressie op straat bovenaan. Daarna volgen onbeschoft gedrag, onverdraagzaamheid, voetbalgeweld, en het negeren van verkeersregels. Balkenende zei verder het een 'uitstekende suggestie' te vinden dat ziekenhuizen worden voorzien van videocamera's ter bestrijding van agressie. Hij vindt het een manier om agressievelingen die onder invloed van alcohol en drugs het personeel lastig vallen, later met hun gedrag te confronteren.

"Ik ga me er hard voor maken omdat dit te maken heeft met het verbeteren van gedrag van mensen", aldus Balkenende. "Nu zijn er nog juridische belemmeringen, is er de privacywet. Maar mensen mogen en moeten met de gevolgen van hun eigen gedrag worden geconfronteerd."

Uit: IJmuider Courant 30-9-2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 16 oktober 2002