Bescherming minderjarigen in Duitsland

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Duitsland presenteerde zijn voorgenomen systeem van "vrijwillige zelfcontrole" inzake de bescherming van minderjarigen. Dit systeem heeft overeenkomsten met de zelfregulering in Nederland en de rol van het NICAM daarin, zij het dat een en ander minder consequent is doorgevoerd.

Ook in Duitsland kan een erkend instituut waarin de betrokken marktpartijen deelnemen, een zogeheten Selbstkontrolleeinrichtung, overgaan tot de classificatie van content, ongeacht via welk medium deze wordt doorgegeven. Net als in Nederland geldt de classificatie 16 jaar en ouder voor een bepaalde film zowel voor uitgave op dvd of video als voor vertoning op tv of in de bioscoop. In tegenstelling tot in Nederland wordt ook internet als medium beoordeeld. De behoefte aan een mediumonafhankelijke benadering was in Duitsland sterk gegroeid sinds Big Brother er - net als in Nederland - zowel op tv als via internet is uitgezonden.

Ondanks dit systeem van 'zelfregulering' houdt ook de overheid in de hoedanigheid van de Kommission Jugendschutz in den Medien (KiM) toezicht. Als deze instantie van oordeel is dat een film op een te vroeg tijdstip is gewaardeerd en uitgezonden, kan zij een boete opleggen aan een omroep of diens licentie intrekken. In extreme gevallen kan zelfs de erkenning van de Selbstkontrolleeinrichtung worden ingetrokken door de KJM. Vraag van enkele landen was dan ook welke toegevoegde waarde deze zelfregulering heeft voor omroepen, als altijd het gevaar bestaat dat een toezichthouder sanctioneert. De repliek van de Duitse vertegenwoordigers was niettemin dat het nieuwe systeem voor de omroepen veel meer duidelijkheid schept over óf en hoe laat iets mag worden uitgezonden.

Uit: Co.media oktober 2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 23 oktober 2002