De eerste dode op tv valt om 15.10 uur

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

De herhaling van de uitzending van Kruispunt met Balkenende op Nederland 1 is nog bezig. "Wat er soms op tv aan geweld te zien is, tart elke beschrijving", zegt hij. Tegelijkertijd - het is 15.03 uur - heeft op Nederland 3 een grappenmaker het over mensen die het met schapen doen. “Zal Ik hem in elkaar slaan, zal ik hem verschrikkelijk in elkaar slaan”, zegt een ander.

Welkom op de Nederlandse middagtelevisie. Dit programma heet 'How do you want me?' (VPRO). Vermoedelijk is dit humor voor de bovenklasse, maar zie daar maar eens achter te komen. Trouwens, dan is al de scene bezig waarin een vrouw haar bovenlijf ontbloot en de man lispelt: Nee, geen overspel, alsjeblieft niet, nou, toch maar wel”.

Benieuwd wie er nog terugschakelt naar Jan-Peter. Het duurt tien minuten voor de eerste buisdode te noteren valt, in Starship Troopers (Net 5), een tekenfilm die zo goed getekend is dat het echt lijkt,
Een gruwelijke en immense tor ver" maalt een man tussen zijn afzichtelijke kaken. Uit wraak moorden de makkers van het slachtoffer honderden reuzeninsecten uit met bommen en sonargeweren. Dan volgt de onbegrijpelijke tekenfilm Pokémon (V8), met duistere wezens en slingerende, lichtgevende gewelddadige ballen, veel bliksemschichten en vuur. Tussendoor The Box: de vervaarlijk ogende Duitse band Rammstein met 'Ich wil', Daarin moorden meedogenloze overvallers wat bankklanten uit (drie), alvorens door het toegestroomd publiek toegejuicht te worden. Vanaf 17.05 uur is het tijd voor The Lost World (Yorin), waarin mensen strijden met hagedismannen: één dode bij een musketgevecht, tien bij een gladiatorenstrijd met drietanden en speren, nog twee doden met het zwaarden nog eens twee, opgeblazen met buskruit. De opper-hagedisman wordt uiteindelijk opgegeten. Met het bord op schoot is het tijd voor het ouderwets aandoende Zorro (V8; 2 doden door giftige pijlen van indianen) een gijzeling in JAG (SBS6) en Pretender (V8), waarin een seriemoordenaar een non bedreigt. In Big Brother (Yorin) verbranden bewoners, die in een soort kooi zitten, het portret van één van hun huisgenoten. Ze vinden hem niet aardig. Toevallig is nog op Kink TV (Veronica) te zien hoe een jongen tegen een toiletjuffrouw urineert en haar later met geweld tegen de vlakte werkt en er met de dagopbrengst vandoor gaat.

Het grote sterven neemt pas echt een aanvang in Die hard 3 (SBS6) met Bruce Willis, meestal onder het bloed ('maak je geen zorgen, het is niet mijn eigen bloed'). Te zien: vijf doden door vuurwapens bij het roven van de goudvoorraad van de VS, terwijl een man de keel wordt afgesneden door een blonde schoonheid met een vlijmscherpe sikkel. Bebloede Bruce komt wraak nemen, schiet er vier dood in de lift en eentje buiten. 'Deze probeert nog 'Nicht schiessen', maar Bruce schiet toch: 'Wat betekent dat?'. Later slaat hij nog iemand dood tegen een stalen deur, en er gaan er nog drie naar een betere wereld bij een helikoptercrash.

Langzaam maar zeker wordt het tijd voor het soort programma's dat een hele aparte normen en waardendiscussie vergt. Tijd voor de balans van acht uur Nederlandse televisie: 37 doden, en een niet nader bekend aantal zwaargewonden, het bloedbad op de beurs en de gemiste film The Killer niet meegerekend.

Uit: Haagsche Courant (Luuk Kortekaas) 1-10-2002

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 16 oktober 2002