Kijkwijzer

Nieuwsbrief
TV-geweld
2001 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Nederland krijgt als eerste land ter wereld een algemeen classificatiesysteem voor bijna de hele audiovisuele sector. Onder de noemer Kijkwijzer informeert het systeem ouders, of een film, televisieprogramma of computerspel schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan zestien jaar.

Het systeem wordt op 22 februari 2001 geïntroduceerd in de bioscopen. Vanaf half maart volgt de invoering op televisie. Kijkwijzer moet op tennijn de huidige Filmkeuring gaan vervangen.

Pictogrammen laten in één oogopslag zien of een productie geweld, seks, grof taalgebruik of discriminatie bevat. Uit een vorig jaar gehouden NOS Kijk- en Luisteronderzoek blijkt dat meer dan 80% van de ouders behoefte heeft aan een dergelijke service en een vergelijkbaar percentage zegt hiervan ook gebruik te zullen maken.

De leeftijdsaanduidingen en pictogrammen van Kijkwijzer worden onder meer toegepast in advertenties, op verpakkingen van video's en dvd's, in de programmaschema's van de omroepbladen en bij aanvang van films in de bioscoop, op video en op tv .

ANP-bericht 22-12-2000

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 14 februari 2001