Scholieren opgeleid tot conflictbeheerser

Nieuwsbrief
TV-geweld
2001 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Tien Groningse middelbare scholieren hebben een unieke opleiding doorlopen tot mediator, oftewel conflictbemiddelaar. Deze jongeren herstellen de vrede tussen medescholieren als er een conflict is en de strijdende partijen aangeven daar een oplossing voor te willen zoeken.

De vestiging Leon van Gelder van het Reitdiep College in Groningen, een scholengemeenschap met ongeveer zeshonderd leerlingen, heeft hiermee een Nederlandse primeur. De mediators be middelen voor alle Reitdiep-leeringen. van VBO- tot VWO-ers. In ondermeer de Verenigde Staten en Engeland is het fenomeen langer bekend. In ons land is de Doopsgezinde Broederschap al jaren groot voorstander van het mediation-principe. Door contacten tussen de werkgroep Geweldloos Samenleven van deze broederschap, en het openbare Reitdiep is het idee nu in de praktijk ingevoerd.

"Het bijzondere is dat bij het oplossen niet direct de traditionele mentor wordt ingeschakeld", aldus projectcoördinator Louw rens Dreise. "Scholieren zijn de eerste twee jaar van hun opleiding wel bereid naar de mentor te stappen, maar dat blijkt een stuk minder in hogere klassen. Juist voor die groep moet de mediator uitkomst brengen", legt hij uit.

De scholieren buigen zich over kwesties als ruzies en communicatieproblemen. Bij strafbare zaken wordt de politie erbij gehaald en als de schoolregels aan de laars worden gelapt, de rector. De docenten van de scholengemeenschap zijn overwegend enthousiast over het nieuwe programma. Scholieren mogen alleen aan de opleiding deelnemen als hun ouders erin toestemmen.

uit: Metro 28-12-2000 (André Spaansen)

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 17 februari 2001