Kijkwijzer bepaalt beste tijd voor tv-programma

Nieuwsbrief
TV-geweld
2001 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Geregelde bioscoopbezoekers zijn sinds februari gewend geraakt aan de pictogrammen die de mate van geweld, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik in films aangeven.

De zogeheten Kijkwijzer gaat vanaf morgen ook voor televisie gelden. Op de titelrol van programma's en bij aankondigingen in tv-gidsen en kranten kunnen ouders meteen zien of het geschikt is voor hun kroost. Aanvankelijk gaat het vooral om speelfilms en series, in de komende maanden worden ook andere programmasoorten beoordeeld.

codeurs

In Hilversum wordt al tijden druk gewerkt aan de beoordeling. Speciaal opgeleide codeurs moeten alle programma's opnieuw bekijken en via de speciale vragenlijsten van het Nicam beoordelen. Uitzendingen die geschikt worden geacht voor twaalf jaar en ouder mogen pas na achten op het scherm worden gebracht, programma's voor zestien jaar en ouder alleen na tienen. VARA-woordvoerder Ren 't Sas denkt dat het nieuwe systeem niet zal zorgen voor verschuivingen in de programmering. "We hebben twee codeurs in dienst, maar onze afdeling inkoop bekijkt toch al alle programma's op seks, geweld, discriminatie. Dat doen ze vrij nauwkeurig. Daarbij letten de publieke omroepen goed op wat op welke tijdstippen wordt uitgezonden. Wellicht dat de commerciële zenders meer problemen hebben, zij beschikken overveel meer uitzendtijd".

Bij de Holland Media Groep (RTL 4, S en Veronica) zijn in Luxemburg en Hilversum maar liefst acht codeurs aan de slag gegaan met de lange vragenlijsten.

verzwaring

"Het is een behoorlijke verzwaring van het werk", aldus een woordvoerster. " Aan de andere kant wisten we natuurlijk al lang dat dit eraan zat te komen. We hebben er op geanticipeerd en onze programmering blijft zoals die is".

Bij SBS 6 en Net 5 staat de gehele afdeling Aankoop deze dagen in het teken van de classificatie.

Woordvoerder Harold Oomes is blij met het nieuwe systeem: "Het is minder subjectief dan de beoordeling van de Filmkeuring. Die ging toch meer af op het 'onderbuikgevoel': de beoordelingen waren moeilijker te duiden. Dit systeem is heel transparant".

De afdeling Aankoop van de AVRO moet wel slikken. Zo mogen de herhalingen van ziekenhuisserie 'ER' niet meer om zes uur worden uitgezonden: de serie is beoordeeld voor 12 jaar en ouder. Advocatenserie 'The Practice' is zelfs geschikt bevonden voor zestien jaar en ouder, en dat betekent pas uitzending na tienen.

Een woordvoerder: 'in sommige afleveringen van 'The Practice' zit wat geweld. Vandaar. Wel jammer dat we niet meer zelf kunnen bepalen wat we wanneer uitzenden. Maar terwijl we de naam hebben dat hier alles kan, vrees ik dat Nederland op tv-gebied het meest puriteinse land van Europa wordt".

uit: Haagsche Courant 16-3-2001

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 21 april 2001