hoofdmenu

Tijd is onaanvaardbaar

De Nederlandse Filmkeuring heeft bezwaar gemaakt tegen de uitzendtijd van de film The Basketball Diaries door Net 5. In de film komt een schietpartij op een school voor die gelijkenis vertoont met de moorden op een school in het Amerikaanse Littleton, die vorig jaar vijftien leerlingen het leven kostte. De omroep zond de film om 20.35 uur uit.

De Amerikaanse filmstudio Metro Goldwyn Meyer haalde The Basketball Diararies in april vorig jaar uit de handel. Leonardo DiCaprio speelt een aan lager wal geraakt basketbaltalent dat in een droom de leerlingen en leraren op zijn voormalige school doodschiet. Hij draagt daarbij een lange zwarte regenjas. Een dergelijke jas droegen ook de beide moordenaars die verantwoordelijk waren voor het bloedbad in Littleton.

The Basketball Diaries is nooit aan de Nederlandse Filmkeuring voorgelegd, omdat de film in Nederland nooit de bioscoop heeft gehaald. Dit betekent dat omroepen zelf moeten uitmakené voor welke leeftijd zij de film geschikt achten. De uitzendtijd hangt daarmee samen: films voor 12 jaar en ouder moeten na 20 uur worden uitgezonden, die voor 16 jaar en ouder na 22 uur.

C. Crans, directeur van de Nederlandse Filmkeuring, noemt het besluit van Net 5 opmerkelijk, omdat de distributeur van de film blijkens een plakkertje op de videodoos de film geschikt achtte voor 16 jaar en ouder. Crans zegt dat er bij de commerciële omroepen een zekere tendens te bespeuren is in pogingen om films die de keuring niet geschikt acht voor jeugdige kijkers op steeds vroegere tijden te programmeren. Zijn organisatie zal zich daartegen blijven verzetten, zegt hij. "Als we niet uitkijken, komt er een generatie die gaat denken dat geweld, verkrachting, mishandeling en vernedering als uitingen van amusement aanvaardbaar zijn."

Harold Oomes, filmredacteur van Net 5, vindt dat de kwalificatie 16 jaar en ouder van de filmdistributeur niets zegt. "Dat zet een distributeur op bijna elke videodoos. Ook het volkomen onschuldige rechtbankdrama Civil Action heeft bijvoorbeeld de kwalificatie 16 jaar en ouder gekregen. The Basketball Diaries is een integere film, eerder 'arthouse-movie' dan een platte geweldsfilm. Wie denkt een lekkere geweldsfilm te zien, haakt al na twee minuten af. Er komt maar één gewelddadige droomscène in voor, maar de strekking van de film is anti-geweld en anti-drugs. Als ik kinderen van dertien had, zou ik ze er zeker naar laten kijken. Wie The Basketball Diaries ziet, zal voorlopig niets moeten hebben van geweld en drugs."

uit: Haagsche Courant 25 februari 2000

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 26 mei 2000