hoofdmenu

Martial Art

Aan Lucas van Heerikhuizen, student Cultureel Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool van Amsterdam, leg ik enkele vragen voor.
In de eerste plaats wil ik weten of ook jongeren van mening zijn dat de oorsprong van bedreigende situaties rond bijvoorbeeld het Rembrandtsplein te vinden is in vooral TV- en filmbeelden. En of jonge kinderen op dit punt afgeschermd dienen te worden.


....." Dat zal zeker het geval zijn; toch zie ik als grootste boosdoener: de drank. Wat niet wegneemt dat geweld te vaak gepresenteerd wordt als groot goed, dat een beloning met zich meebrengt. Als tien machomannen een persoon in elkaar slaan en de laatste daarna kerngezond wegkuiert, dan is het heel zinnig wanneer je als kind een ouder naast je hebt zitten die dat liefst wel even van nader commentaar voorziet. Begeleid kijken is voor jonge kinderen van groot belang. Het hoe en waarom uitleggen. Later ga je meer bewust kijken en beoordelen. Soms heeft geweld een kunstzinnige waarde in de film, ik denk hierbij aan bij voorbeeld Pulp Fiction."

Seks op TV. Voor veel ouderen een gruwel.

....."Ja, hier zien we in de eerste plaats een goedkoop soort snoepje. Er wordt voorbijgegaan aan de emotionele lading, aan de waarde van een echte relatie. In shows als die van Jerry Springer wordt sex benaderd als iets negatiefs. Zo'n instelling is, zeker voor kinderen, heel verwarrend."

De bedrijver van geweld wordt als held afgeschilderd, er is altijd wel een goede reden voor, lijkt wel.

....."Daar moeten we eindelijk eens leren doorheen te kijken natuurlijk. Deze beelden zijn niet meer dan ordinaire commerciële successtuntjes. Ze spelen in op sluimerende negatieve eigenschappen. Ook boeken - Albert Heijn romannetjes - vertonen zo'n merkwaardige impact."

Internet? Het gebodene is al evenmin overal even fijnzinnig.

....."Elk medium kan zowel kwaliteit als pulp aanleveren. Sex is op Internet in ruime mate voorhanden. Eventueel geweld werkt hier ook wel, maar op onvermoede plekken."

De positieve kant van TV.

....."Die is er stellig. Aan professionaliteit ontbreekt het niet, maar de kwaliteitsnormen blijken niet altijd even helder."

Tot mijn niet geringe verbazing belanden we bij de vechtsport. Lucas blijkt daar mooie dingen over kwijt te willen. Vechtsport is beheersing waarbij je je lichaam beter leert kennen, is geweldloos(!), is MARTIAL ART, is danskunst en tegelijk een spirituele ervaring met als doel de ander te respecteren. Zozo...daar wil ik later graag nog iets meer van te weten komen.

Miep Schreijers

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 26 mei 2000