hoofdmenu

Welgemoed inhakken op elkaar

Meedogenloos rammen ze op elkaar in, Tom en Jerry. Om beurten gunt de één het hoofd aan de ander die daar met een enorme moker welgemoed een kop van Jut maakt.
Op de website van een bemiddelingskantoor gaat het kat-en-muisspel altijd door, het klokje rond: tekenfilmhelden Tom en Jerry mankeren niks.

Als je geen Tom of Jerry heet, weet je dat uitvechten van conflicten minstens één verliezer oplevert. "Uitpraten" dan? Dat werkt alleen als de betrokkenen een sterke band hebben. Anders is het een min of meer verplicht ritueel dat wordt gevolgd door een uiting van opgekropte agressie met weer minstens één verliezer.

In een samenleving die steeds meer op competitie is ingesteld," zo meent ds. Fridus Vis, "krijg je steeds weer verliezers. Dat is bijna onvermijdelijk." Bijna. Het zoeken is dus naar wat tegenwoordigs de win-win-situatie heet.
"Ook schijnbaar onoplosbare conflicten kunnen worden opgelost zonder dat er een verliezer is terwijl relaties niet blijvend zijn beschadigd maar juist verbeterd en verdiept," aldus het Algemeen Doopsgezind Weekblad.
"Voorwaarde is wel dat alle partijen in het conflict dat ook willen en niet, overtuigd van eigen kracht en verblind door emoties, er alleen maar op uit zijn om de tegenpartij te vernietigen. Dan kan een mediator helpen."

Uit: Trouw 10 maart 2000

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 26 mei 2000