hoofdmenu

Werkgroep TV-geweld protesteert tegen gruwelijke beelden op vroeg tijdstip.

De werkgroep TV-geweld heeft met onderstaande brief er bij de redactie van Twee Vandaag op aangedrongen de voorgenomen uitzending van woensdag 2 februari 2000 te verplaatsen naar een later tijdstip vanwege de gruwelijke beelden die erin voorkomen.
Aan het Commissariaat voor de Media verzocht de werkgroep zijn invloed hiertoe aan te wenden.

Geachte dames en heren,

De Werkgroep TV-geweld van de vredesorganisaties Pais en Humanistisch Vredesbe raad meent, op grond van de aankondiging met beelden, ernstig bezwaar te moeten maken tegen de uitzending van de nog niet eerder vertoonde oorlogsbeelden uit Sierra- Leone in Twee Vandaag tussen 17.30 en 19.00 uur op woensdag 2 februari 2000.

Hoewel wij geen voorvertoning hebben gezien, doen de beelden van de korte aankondi ging het ergste vrezen. Het vertonen van gruwelijkheden van oorlogen zou o.i. in de actualiteitenrubrieken na 20.00 uur en na 22.00 uur thuishoren.
Voor 8 uur 's avonds kijken veel jonge kinderen televisie. Dit soort beelden roept bij hen angstbeelden op.

Wij doen dus een dringend beroep op u, als redactie van Twee Vandaag, om de bedoel de uitzending naar een later tijdstip te verplaatsen en de bijbehorende promo's niet voor 20.00 uur uit te zenden.

met vriendelijke groeten, Werkgroep TV-geweld

antwoord van 2Vandaag:

Beste mevrouw Harms,

Ik begrijp uw zorg op basis van de vooraankondiging. Die is welbewust vrij 'hard' aangezet om lang van te voren kijkers al te doordringen van het karakter van de documentaire. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen die een dergelijke reportage niet willen zien die ook mijden. Bovendien hopen we dat de adgbladen ook onze waarschuwing doorgeven. Verder zullen we zelf voor de reportage waarschuwen en waarschijnlijk ook nog tijdens de uitzending voor kijkers die 'ingezapt' zijn. De documenataire is door 2 verschillende viewinggroepen van te voren bekeken en naar aanleiding van de daaropvolgende discussies ingekort en aangepast. Expliciet gewelddadige scènes zijn ingekort en wat overbleef is van een matglazen disfocus voorzien. Alle sensatie is naar ons idee volkomen uitgebannen. De reportage is al vertoond in het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika (in een hardere vorm, 'Out of Africa'). De reacties daarop zijn te vinden op de internationale website bij deze documentaire, www.cryfreetown.org (nu al te zien op de testsite www.fstest.co.uk). In Nederland zijn al publicaties geweest in Trouw van vandaag en morgen in Vrij Nederland (nu al hier en daar verkrijgbaar).

Ik wil gaarne toelichten waarom wij ondanks onze eigen twijfel toch kiezen voor uitzending in 2Vandaag (een latere optie bleek helaas binnen de eerstvolgende maanden niet mogelijk) ipv afzien van uitzending in Nederland.

Met vriendelijke groet,

Jan van Benthem, eindredacteur 2Vandaag.

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 26 mei 2000