Filmkeuring werkt mee aan internetfilter

Nieuwsbrief
TV-geweld
2000 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

De Nederlandse Filmkeuring werkt mee aan een systeem om internetpagina's voor kinderen te blokkeren. Vandaag overleggen 12 internetdeskundigen in Den Haag over zo'n systeem, waarvan voor het eind van het jaar een gebruiksvriendelijke versie klaar moet zijn.

De Filmkeuring is benaderd omdat die organisatie door jarenlange ervaring goed kan beoordelen welke beelden voor welke leeftijden geschikt zijn. "Het systeem dat op dit moment wordt gebruikt, is teveel op Amerikaanse leest geschoeid", zegt secretaris-directeur C. Crans van de Nederlandse Filmkeuring. "Het let vooral op seks en bloot. In Europa is er meer vraag naar regels voor afschermen voor bijvoorbeeld Geweld of angstaanjagende scènes."

Er bestaat wel een systeem om internetpagina's te filteren. Recreational Software Advisory Council on the Internet (RSACi), maar dat is volgens Crans uiterst gebruikersonvriendelijk. "Je moet nogal wat af weten van computers om ermee om te kunnen gaan. Zoals wij weten, zijn vooral kinderen heel kiem als het om computers gaat."

Bovendien staat of valt RSACi met de bereidheid van internetaanbieders om aan het filter mee te werken. Hoewel die niet onwelwillend zijn, zitten er in de praktijk zoveel haken en ogen aan het coderen van een pagina, dat de meeste ontwerpers daar niet aan beginnen -als ze er al aan denken.

Nu wordt gewerkt aan een methode waarbij pagina's een logo krijgen. Ouders moeten pagina's met een bepaald vignetje vervolgens op een makkelijke manier kunnen uitbannen.

Uit: Algemeen Dagblad 24 maart 2000

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep

Updated: 9 juli 2000