Speciale code waarschuwt voor seks en geweld op tv

Nieuwsbrief
TV-geweld
2000 nr. 2

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Vanaf volgend jaar wordt een coderingssysteem ingevoerd, waarmee men in één oogopslag kan zien of een tv-programma geweld, seks of elementen van discriminatie bevat.

Op die manier hoopt men kinderen te behoeden voor al te schokkende beelden. Het classificatiesysteem -tevens bedoeld voor films en video- en computerspelletjes- is ontwikkeld door het vorig jaar opgerichte Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam). Dat is ook voorstander van de introductie van een nieuwe leeftijdscategorie voor bioscoopfilms, namelijk een van 'tot zeven jaar'. Nu kent de Filmkeuring slechts twee categorieën: alle leeftijden en twaalf jaar en ouder.

De extra categorie is nodig, zo meent het Nicam, omdat veel films voor alle leeftijden beelden bevatten die jonge kinderen griezelig vinden. Als voorbeeld worden 'The Lion King', en 'Pokémon' genoemd. "Het is ook denkbaar dat dergelijke films worden vergezeld van een advies, bijvoorbeeld: meekijken door ouders aanbevolen", aldus Wim Bekkers, directeur van het Nicam. Het nieuwe classificatiesysteem maakt de huidige filmkeuring overbodig. Deze wordt volgend jaar opgeheven.

Uit: Haagsche Courant 9 november 2000

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 16 december 2000