hoofdmenu

Chip tegen tv-geweld is maar 'n hulpmiddel

Het CDA pleit, opnieuw, voor een anti-geweldchip, die het televisiescherm op zwart zet zodra zich overmatig geweld aandient.

Minister Korthals van justitie heeft vorig jaar toegezegd omroepen en producenten te zullen stimuleren tot maatregelen om jeugdigen te beschermen tegen tv-geweld. Tot nu toe ondernam hij nog geen actie. CDA-fractieleider Jaap de Hoop Scheffer eist opheldering. Een woordvoerder van Justitie 'heeft geen zicht op de situatie'.
De discussie over de tv-chip leek twee jaar terug gesloten. Toen besloot minister Korthals dat de overheid zich niet met de ontwikkeling van een chip wilde bemoeien. Dat moest de bedrijfstak zelf maar doen. Omroepen en producenten vinden dat er voorlopig genoeg gebeurt om jeugdigen te beschermen. Er wordt immers gewerkt aan een classificatie-systeem door het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam). De directeur van het Nicam, Wim Bekkers, kijkt verrast op als hij verneemt dat de minister dan toch nog een opening voor een chip heeft gemaakt. "Ik dacht dat die zaak was afgerond. Wij hebben de chip niet hoog in ons vaandel staan. Maar als er zo iets zou komen, werken wij daaraan mee."
Dergelijke steun is koren op de molen van De Hoop Scheffer. De oppositieleider grijpt elk onderwerp aan in zijn pleidooi van de televisie. "Chloor en oplosmiddelen zet je ook niet in een tasje in de gang, zodat kinderen erbij kunnen. Die berg je op." En met gevaarlijke tv-programma's is dat niet anders, vindt hij.

Peter Nikken van de Stichting Jeugdzorg Nederland vindt elke discussie zinvol die tegen tv-geweld is. Maar hij verwacht niet veel heil van een anti-geweldchip. "Dat kan hoogstens fungeren als een hulpmiddeltje. Ouders zijn als eersten verantwoordelijk voor een goede televisie-opvoeding." Ook hij gebruikt een beeldspraak om te verduidelijken dat je kinderen bepaald tv-geweld niet kunt ontzeggen. Want het hoort namelijk bij de opvoeding. "De weg oversteken is ook gevaarlijk, maar je moet het je kinderen wel leren."

Directeur Cor Crans van de filmkeuring vindt de hele discussie over een tv-chip een achterhoede gevecht. "We lopen al jaren achter de feiten aan. Veel mooie woorden, maar er gebeurt niets. De discussie van het CDA wordt gebagatelliseerd of direct in het licht van censuur geplaatst. Elk kind heeft recht op een beschermde omgeving, maar wij sluiten de ogen voor het geweld. Zelfregulering? Dat is problemen opschuiven en verloedering laten voortwoekeren."

Uit: Trouw 7 april 2000

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 26 mei 2000