Thailand verbiedt game

logo

nieuws
In Thailand is de verkoop van het computerspel Grand Theft Auto IV verboden. De aanleiding tot het verbod is een moord op een taxichauffeur in de Thaise hoofdstad Bankok.

Volgens de 18-jarige dader wilde hij proberen of het in het echt net zo makkelijk is om een taxi te beroven als in het spel. Hij werd zondag aangehouden in een taxi, met het lijk van de chauffeur op de achterbank. De tiener heeft tegen de politie gezegd dat het niet de bedoeling was de taxichauffeur te vermoorden, maar dat hij hem neerstak omdat de 54-jarige man zich verzette.

De distributeur van het spel maakte direct bekend het spel van de schappen te halen. In de meeste winkels was het dus al niet meer te koop.

De politie wil met het verbod vooral de online verkoop van het spel voorkomen. Wie toch het spel aanbiedt, in de winkel of via internet, riskeert geldboetes en een celstraf van drie tot vijf jaar.

In Thailand is er nog geen systeem om de leeftijd waarop jongeren zulke spellen mogen spelen te reguleren. De Thaise minister van Cultuur probeert al langer zo'n systeem door te voeren.

In de computerspellen in de Grand Theft Auto reeks, waarvan dit spel de vierde editie is, is het de bedoeling om op criminele wijze rijk te worden, vaak door middel van geweld. Van Grand Theft Auto IV zijn wereldwijd 70 miljoen exemplaren verkocht.

De spellenreeks ligt al langer onder vuur. Een eerdere editie van het spel zou in Amerika een 16-jarige jongen hebben aangezet tot de moord op onder meer twee politieagenten.

Een ander gewelddadig spel, Manhunt 2, werd vorig jaar verboden in Duitsland, Groot-BrittanniŽ en Ierland. In Nederland werd van een algemeen verbod afgezien.
Zie ook: www.tvgeweld.nl/tv07/kamervragen.php.

Ontleend aan: NOS-journaal, 5-8-2008