72% bevolking speelt games

logo

nieuws
Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking van acht jaar en ouder speelt games. Gemiddeld besteedt de Nederlander vier uur per week aan games, verdeeld over verschillende platforms.

Dit blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 dat TNS NIPO en Newzoo in april 2008 hebben gehouden onder ruim vijfduizend Nederlanders.

De veronderstelling dat computerspelletjes alleen door jongeren worden gespeeld blijkt niet te kloppen. Het is inderdaad zo dat vrijwel alle Nederlandse jongeren van acht tot en met negentien jaar (meer dan 95 procent) games spelen, maar ook meer dan de helft van de Nederlandse 50-plussers doet dit regelmatig (57 procent). Als percentage van de gehele Nederlandse (online) bevolking van acht jaar en ouder betekent dit dat maar liefst 72 procent games speelt. Gamen is daarmee duidelijk vertegenwoordigd in alle lagen van de Nederlandse bevolking.

Gemiddeld wordt, over alle platforms, vier uur per week aan computerspelletjes besteed door Nederlanders van acht jaar en ouder. Dit betekent dat per week in Nederland ruim 48 miljoen uur wordt gespeeld. Gaming nestelt zich hiermee wat betreft mediaconsumptie tussen tv, radio en internet met meer dan vier uur gemiddeld per week aan de ene kant, en dagbladen en tijdschriften met minder dan vier uur per week aan de andere kant Sommige platforms en typen games worden gemiddeld langer gespeeld dan anderen. Multiplayer online games en virtuele werelden steken er bovenuit met respectievelijk 4,3 en 4,2 uur per week per speler. Voor gameportals (2,7 uur) en consoles (3,2 uur) ligt het gemiddelde aantal uren iets lager.

Vrijwel evenveel Nederlanders spelen games stand-alone op de pc, op gameportals en op consoles, ongeveer een derde van de bevolking voor elk individueel platform. Ook blijkt dat de meeste mensen op meerdere platforms spelen. Zo speelt 83 procent van de consolespelers ook spelletjes op de pc. Spelen op je mobieltje is redelijk populair bij jongeren, met een piek bij meisjes van 13-19 jaar (29 procent), terwijl spelen via de interactieve tv nog in de kinderschoenen staat (circa een procent).

Onder de bijna acht miljoen Nederlanders die gamen, zijn puzzelgames het populairst. Op de tweede plaats staan adventure/strategie games (39 procent), gevolgd door braintraining games (30 procent). Pas op de vierde plek (20 procent) volgen de games waarin met name gevochten of geschoten wordt. Onder de ruim drie miljoen consolegamers worden adventure/strategiegames het meest gespeeld (48 procent). Behalve dat ook hier puzzels en braintraining populaire genres zijn, valt op dat de redelijk nieuwe categorie van zogenaamde bewegingsgames nu al door een vijfde van deze groep wordt gespeeld.

Uit: HCC Nieuwsbrief, 23-5-2008