hoofdmenu

Filmkeuring betreurt opheffing

Voorzitter: Overheid is zuiniger op auto's dan op de jeugd

De overheid is zuiniger op auto's dan op de jeugd als ze de Nederlandse Filmkeuring (NFK) opheft. Dat ze NKF-voorzitter Egbert Vleeming gisteren bij de presentatie van het, als het aan het kabinet ligt, laatste jaarverslag van zijn organisatie. Er moet zelfregulering door de branches komen.

"Toen de APK-keuring kwam, werd besloten dat de garages die testen zouden uitvoeren. Prima. Maar de Rijksdienst voor het wegverkeer wordt wel van iedere keuring op de hoogte gehouden en voert steekproeven uit." Aan zo'n onafhankelijk controlerende positie voor zichzelf denkt de Filmkeuring nu ook, maar de regering ziet geen toekomst voor haar.

De plannen voor een branche-organisatie, die zelf gaat reguleren wat er aan geweld en seks voor welke doelgroep op tv, video, filmdoek, cd-rom en internet mag, zijn in een vergevorderd stadium. Oud-minister D'Ancona wordt al als voorzitter genoemd van deze Nicam, het 'Nederlands instituut voor classificatie van audiovisuele-media'.

Aanvankelijk was de bedoeling dat de filmkeuring haar expertise met de Nicam zou benutten. Maar de samenwerking liep volgens Vleeming spaak doordat de NFK ook in de nieuwe situatie een absoluut onafhankelijke opstelling eiste.

"Dat is echt nodig, want je moet zoiets nooit alleen aan de markt overlaten. De rest van Europa kijkt al met gefronste wenkbrauwen naar ons. De branche-organisatie en wij kunnen en moeten elkaar aanvullen, anders slaan we internationaal een modderfiguur. We kunnen fungeren als audiovisuele praatpaal naast het marktmechanisme. Maar er werd ons gezegd dat onze onafhankelijkheid zou worden gewaarborgd door de Nicam-voorzitter. Die toezegging was ons te dun. Daarna hebben we nooit meer iets gehoord", aldus Vleeming en NFK-directeur Cornelius Crans.

Ze ergeren zich aan de onduidelijkheid die de flimkeuring laat bestaan, bij de filmkeuring, maar ook bij het publiek. "De politiek weet niet wat ze wil. Wij dagen de politici uit maar eens hardop te zeggen: We hebben het in Nederland zo goed geregeld dat de bracnches het zelf afkunnen en geen enkele overheidsbemoeienis meer nodig is. En vraag het dan ook eens aan de ouders van jonge kinderen."

Uit: Trouw 23-10-1999

Terug naar Menu of Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 9 december 1999