Kinder cd-roms langs de meetlat van geweld


Terug naar Inhoudsopgave Nieuwsbrief

In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens staat een personal computer. Het gevolg is dat de cd-rom als sinterklaas geschenk dit jaar de pop wel eens van de eerste plaats kan verdringen. De speelgoedfabrikanten ruiken kennelijk hun kans, want voor het eerst hebben alle grote namen van Lego tot Fisher Price, eigen cd-roms uitgebracht.

Het aanbod is daardoor zo groot dat er eindelijk een compromis kan ontstaan van wat de ouders graag willen (het moet wel educatief zijn hoor) en waar kinde ren de voorkeur aan geven (als het maar gaaf is). Want het is niet een en al moord en doodslag in het schap met de cd-roms. Als we het bloeddorstige Carmageddon helemaal rechts plaatsen op de schaal van lief tot extreem, dan staat geheel ter linkerzijde de cd-rom Spelen met Bassie en Adriaan (f34,95). Er staan vier spellen op: puzzelen, memory, een vangspel en een muziekspel. Erg braaf en een beetje houterig getekend. Maar het kinderpanel (4 en 6 jaar) kijkt daar dwars doorheen en beleeft veel plezier aan het vangspel. Puzzelen vinden de kids te saai, te weinig interactief. Filmpjes en opdrachten moeten niet lang duren, kinderen willen niet alleen maar toekijken, ze moeten wat te doen hebben. Dat is ook het euvel met Janosch, of "De kleine tijger heeft een fiets nodig" (f44,99). Sterk getekend en erg leuke opdrachten. Maar soms moet je te lang luisteren naar een verhaaltje of kijken naar een film pje en daar hebben kinderen geen geduld voor. Educatief scoort Janosch goed, want en passant leren de spelertjes allerlei verkeersregels. Uitgever Het Spectrum geeft aan dat het spel bedoeld is voor kinderen van 4 tot 8 jaar en zit daarmee precies goed. Een unicum, want door gaans biedt de leeftijdsaanduiding weinig houvast. Fisher Price meldt op Grote Avonturen ook leeftijd 4-8 jaar, maar die marge is duidelijk te ruim. Deze cd-rom is wel erg goed getekend en bevat veel humor. Daar kunnen Bassie en Adriaan nog wat van leren.
Heel bijzonder is "Hugo in de sneeuw" (f59,95) van ITE Media. Hugo moet de kerstman helpen van een heks af te komen. Het spel is gekoppeld aan de datum van Kerstmis en werkt daardoor als een adventskalender. Wie het spel in juli wil spelen, moet dus de datum van z‘n pc aanpassen. Elke decemberdag leest de kerstman een verhaaltje voor, het laatste op de dag voor kerst. In het midden van de schaal vinden we de ideale combinatie van leerzaam en toch leuk bij uit gever Davilex met zijn Red Cat cd-roms. De eerste, de razende rekenrace, was nog vrij simpel, maar de laatste afleveringen zijn heel fraai, driedimensionaal weer gegeven. Inmiddels zijn er al acht verschillende cd-roms van Red Cat, die voor de verassend lage prijs van f29,95 te koop zijn. Davilex verkoopt ze nu ook per vier in een Megapack. In deze serie moet Red Cat allerlei opdrachten uitvoeren waarbij hij voortdurend de hulp van de speler nodig heeft. Die moet vragen beantwoorden op het specifieke terrein van de desbetreffende cd-rom. Er zijn inmid dels onder meer versies over Nederlandse taal, geschiedenis, Engels en de topografie van Nederland en Europa. Ze sluiten aan op de lesstof van de basis school en de cd-roms van Red Cat zijn dan ook al op een enkele school gesignaleerd. De meeste spellen zijn voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar, vindt Davilex, maar ook jongere spelers kunnen ermee uit de voeten. Het kinderpanel roept pas cool en tof als de cd-roms met knal-boem-pats te voorschijn komen. We schuiven dus verder naar rechts op onze schaal.
Gecko moet een opdracht uit voeren die er eigenlijk helemaal niet toedoet. Hij komt allerlei tegenstanders tegen die hardhandig uit de weg geruimd moeten worden. Dat doet Gecko vakkundig met zijn staart. Niet voor ouders, maar kinderen waarde ren het omdat het een mooi driedimensionaal spel is en je voortdurend alert moet blijven. Het kinderpanel heeft om dezelf de reden waardering voor Jazz Jack Rabbit deel 2. Ook hier een onnavolgbaar verhaal, en vele tegenstanders die met venijnige wapens uit de weg geruims moeten worden. Spannende geluidseffecten en mooie beelden. Maar zoals bij de meeste 3D-spellen is de prijs er ook naar: f99,95. De makers van Carmagedon 1 en 2 zien er de humor van in om zoveel mogelijk voetgangers van het trottoir te racen. Het enige verschil met veel andere spel letjes is dat de slachtoffers er herkenbare mensen in zijn. In Worms of Sonic, bijvoorbeeld, gaat het er evenmin zachtzinnig aan toe, maar daar zijn de vijanden tenminste enge beestjes, spoken of monsters - dus dan mag het.

Uit: een artikel van Dick Bosscher in Trouw november 1998.

Terug naar Inhoudsopgave Nieuwsbrief


Last Updated 23 april 1999 by Chris Geerse