Game Manhunt2 verboden

logo

Nieuwsbrief
TV-geweld
2007 nr. 2



De British Board of Film Classification heeft de game (computerspel) Manhunt2 verboden. De reden is de uitzonderlijke wijze waarop spelers worden aangemoedigd sadistische moorden te plegen.

In Manhunt2 kruipt de speler in de rol van moordenaar en slacht op beestachtige manier mensen af. Over de eerste versie van Manhunt ontstond ook al ophef. Een moord in 2004 zou volgens nabestaanden geïnspireerd zijn door de game. Een 17-jarige Britse jongen zou zijn drie jaar jongere slachtoffertje met Manhunt1 als voorbeeld van het leven hebben beroofd.

10 jaar geleden werd voor het laatst een computerspel in Groot-Brittannië op de zwarte lijst gezet. Toen werd het racespel Carmageddon verboden. In die game moet een speler in de rol van automobilist zoveel mogelijk voetgangers overrijden. In hoger beroep werd het verbod overigens weer opgeheven.

Door de PvdA en de ChristenUnie zijn over Manhunt2 en over het beleid t.a.v. gewelddadige games kamervragen gesteld.
De jongerenorganisatie van de PvdA heeft kritiek geuit n.a.v. de vragen. Zij willen in dit soort gevallen geen verboden maar strenge handhaving van de bestaande leeftijdsgrenzen.
Tekst kamervragen.

Inmiddels is bekend geworden dat producent Take-Two Interactive Software de lancering van Manhunt 2 voorlopig in de koelkast zet. Deze beslissing komt nu na het Britse verbod de Amerikaanse Entertainment Software Ratings Board (ESRB) het spel de classificatie "enkel geschikt voor volwassenen" heeft gegeven. Veel Amerikaanse winkelketens weigeren om games met een dergelijk label te verkopen. De doodssteek kwam toen Sony en Nintendo aangaven dat ze het spel niet wilden uitbrengen met deze classificatie.

Take-Two onderzoekt nu zijn opties. Die zijn vrij beperkt. Ofwel het spel wordt definitief opgeborgen, ofwel het bedrijf past het spel aan, zodat het minder gewelddadig wordt. Een laatste optie is dat het spel uitgebracht wordt voor pc's, maar dan loopt Take-Two de lucratieve consolemarkt mis.

Ontleend aan diverse bronnen juni/juli 2007