TV-opvoeding

deel 2: tips voor ouders

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 1

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave
info over de werkgroep
naar reactieformulier

In deel 1 meldde ik dat kinderen ongeveer 2 uur per dag tv kijken. Als we de computertijd erbij tellen komen, we bij veel kinderen op wel 3 uur per dag voor een beeldscherm.
Kijk eens om u heen in de buurt of er veel kinderen na schooltijd buiten spelen.
Het is moeilijk voor veel ouders om wat greep te krijgen op het kijk-en-computerspelgedrag.
Wil je het wat in de hand houden, dan moet je vroeg beginnen met het stellen van grenzen.

Tip 1:
De tv of de computer gaat nooit aan zonder uw toestemming.
Als een kind vraagt of het tv mag kijken of met de computer mag spelen is altijd de tegenvraag:"waar wil je naar kijken?" of "wat ga je op de computer doen?" Bij een voor u bevredigend antwoord, wordt toestemming gegeven.

Tip 2:
Een tv op de kinderkamer is geen vanzelfsprekendheid.
Een tv op de kinderkamer toestaan om van het gezeur in de huiskamer af te zijn, is geen goed idee.Probeer zo lang mogelijk door onderling overleg te regelen wie waar naar kijkt. Als de gids binnenkomt kunt u met de kinderen de komende week doorlopen en kunnen de wensen van kinderen en ouders worden gemarkeerd met een stift. Als dit niet meer te regelen is, sta het dan alleen toe als u het vertrouwen hebt dat de kinderen niet ongecontroleerd allerlei ongewenste programma's bekijken.

Tip 3:
Houd zicht op de computer.
Wat voor de tv in de huiskamer geldt, is ook van toepassing op de computer. Een computer in een afgesloten computerkamer is fijn voor de ouders, maar als de kinderen daar ook op spelen en internetten, is er geen controle op wat ze allemaal aanklikken. Een 2e hands computer voor de kinderen in het zicht van een volwassene, is in de eerste computer-jaren aan te bevelen.
Er is ook software die u enigszins kan helpen.

Tip 4:
Verban het tv-geluid als je niet kijkt.
Voor de niet-kijkers in de huiskamer is het geluid van de tv vaak een irritante "bak herrie". Als iemand tv kijkt en de rest in de huiskamer iets anders wil doen, vraag dan of de kijker een koptelefoon opzet. Een draadloze is voor ongeveer 30 euro te koop en een exemplaar met een verlengkabeltje voor 10 euro. Het bespaart veel ergernis.

Tip 5:
Wees kritisch ten aanzien van de Kijkwijzer.
Er is de laatste tijd heel wat kritiek geweest op de Kijkwijzer. Zolang programma's laat op de avond nog met 6 jaar worden aangeduid en detectives ook 6 jaar wordt meegegeven, moet u kritisch blijven ten aanzien van de kriteria die de omroepen t.a.v. hun programma's hanteren.

Tip 6:
Weet hoe uw kind op spannende filmbeelden reageert.
Als een kind bij spannende of enge beelden zelf de tv uitzet of wegloopt, dan beschermt het zich zelf tegen te heftige emoties. Als een kind aan de buis gekluisterd blijft terwijl u vindt dat de beelden te emotioneel worden, haal het dan weg bij de tv door samen met het kind te gaan spelen. Als u niet weet hoe uw kind in bepaalde gevallen reageert, kijk dan samen en observeer zo nu en dan uw kind om te zien hoe het reageert met het lichaam of met woorden. U kunt ook naast het kind gaan zitten, een hand vast houden en voelen welke signalen er zo wellicht worden afgegeven. Bedenk dat weken later een niet verwerkte emotie bijvoorbeeld 's nachts via een huilbui naar boven kunnen komen.

Succes met de tv- en de computer-opvoeding.

Han Haanstra

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep