Kamerdebat Kijkwijzer

Nieuwsbrief
TV-geweld
2004 nr. 1

naar hoofdmenu terug naar vorige pagina

naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

Omroepen moeten hogere boetes gaan betalen als ze op een te vroeg tijdstip programma's uitzenden met seks of geweld. Dat zei staatssecretaris Medy van der Laan (Media) gisteren in een debat met de Tweede Kamer.

De Kijkwijzer functioneert niet goed. Te vaak worden films met seks en geweldsscenes op televisie vertoond met een verkeerde classificatie.

De Kijkwijzer blijft bestaan, maar de subsidie gaat verdwijnen. De omroepen en andere organisaties moeten. zelf voor het keuringssysteem gaan betalen. Bovendien zou de verantwoordelijke organisatie, het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam), ook boetes moeten kunnen opleggen aan organisaties die wel in de branche werken maar geen Nicamlid zijn. Gedacht wordt onder meer aan makers van video en computerspelletjes die bijvoorbeeld gewelddadige producten op de markt brengen zonder waarschuwing.

Alle fracties in de Tweede Kamer vinden dat ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen te zien krijgen.. Als ouders toestaan dat kinderen naar weinig verhullende clips op muziekzenders kijken, ongestoord kunnen surfen op het internet of gewelddadige computerspelletjes krijgen, 'dan kunnen wij als Tweede Kamer van alles willen regelen, maar dan haalt dat toch niets uit', zei ArieSlob {ChristenUnie).
De fracties verschillen op sommige punten van mening over de manier waarop de Kijkwijzer beter kan werken. CDA en LPF vinden het 'belachelijk' dat de Nicam gerund wordt door de omroepen zelf. "Het is alsof je aan de slager vraagt zijn eigen vlees te controleren en dan blind te varen op zijn oordeel", aldus Joop Atsma (CDA). Daarom willen CDA en LPF een onafhankelijke instantie of commissie die de Nicam controleert.

GroenLinks wil dat de commerciële zenders worden aangesproken op de hoeveelheid 'pulp' die ze uitzenden. Fractievoorzitter Femke Halsema is niet tegen seksualiteit op televisie, maar programma's als Sex Court gaan wat haar betreft te ver. Dat geldt ook voor sommige spelletjes en gluurprogramma's als Big Brother. Halsema krijgt steun van de andere partijen voor haar standpunt dat het te gek voor woorden is dat muziekzenders overdag seksueel getinte clips uitzenden.

D66-Kamerlid Bert Bakker vindt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen wat geschikt en wat verantwoord is.

Uit: Haagsche Courant, 19-2-2004

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 20 februari 2004