Nederlander maar zelden geschokt door televisie

Nieuwsbrief
TV-geweld
2002 nr. 1

naar hoofdmenu naar inhoudsopgave info over de werkgroep naar reactieformulier

De Nederlandse televisie wordt niet als schokkend ervaren. Ruim tweederde van de Nederlandse tv-kijkers zegt zelden of nooit van zijn stuk gebracht te zijn door een tv-programma. Dit blijkt uit het onderzoek ‘TV -beleving in Nederland’ dat marktonderzoekbureau NFO Trendbox afgelopen zomer heeft uitgevoerd.

Van de Nederlandse consumenten vindt 40 procent dat tv-programma’s geen gespreksonderwerpen opleveren. Nieuws- en actualiteitenprogramma’s (44 procent)t het journaal (20 procent, speelfilms (20 procent) en sportprogramma’s (17 procent) zijn onderwerpen om over na te praten. Opvallend is dat er relatief weinig wordt gesproken over 'reallife' soaps zoals Big Brother. Tweederde van de Nederlanders raakt zelden of nooit geshockeerd van tv-programma's. Ouderen en vrouwen zijn vaker van hun stuk gebracht dan jongeren, mannen en inwoners van grote steden.

Ondanks dat men niet snel geshockeerd is, vindt ruim tweederde van de ondervraagden wel dat er te veel programma's zijn waarbij mensen hun hele hebben en houden op tafelleggen. Het zijn vooral vrouwen van 35 tot 50 jaar die het in grote mate met deze stelling eens zijn.

Opvallend is dat ouderen het minder met deze stelling eens zijn dan jongeren. 58 procent van de Nederlanders noemt RTL 4 als één van de favoriete tv-zenders, gevolgd door de publieke omroepen Nederland 1 en Nederland 2 (beide 54 procent) en Nederland 3 (46 procent), waarop wekelijks wordt afgestemd. Bij één op de tien Nederlanders is de regionale zender favoriet. Bijna de helft van de Nederlanders is van mening dat tv-kijken geen sociale of gezellige aangelegenheid (meer) is. Als voornaamste reden noemen zij dat er vroeger interessantere programma's waren (31 procent) en men nu tijdens het tv-kijken meer bezig is met andere dingen (19 procent).

Uit: Haagsche Courant 30-10-2001

hoofdmenu    inhoudsopgave    de werkgroep

Updated: 12 februari 2002