Tips voor opvoeders

logo

media-opvoeding



Hier vindt u een aantal tips, die u wellicht kunnen helpen in het omgaan van uw kinderen met de TV en de computer. Of u de verschillende suggesties kunt gebruiken, hangt af van uw opvoedingsstijl en de leeftijd van de kinderen.
  • De tv of de computer gaat nooit aan zonder uw toestemming.
    Als een kind tv wil kijken of iets op de computer wil doen, is uw tegenvraag: 'waar wil je naar kijken' of 'wat wil je op de computer doen'? Bij een voor u bevredigend antwoord geeft u toestemming. Toon interesse voor waar het kind naar kijkt of wat het op de computer doet.
  • Een tv op de kinderkamer is geen vanzelfsprekendheid.
    Een tv op de kinderkamer toestaan om van het gezeur in de huiskamer af te zijn is geen goed idee. Probeer zo lang mogelijk, door onderling overleg, te regelen wie waar naar kijkt. Als u een gids hebt kunt u met de kinderen de komende week de programma's langs lopen. De wensen van kinderen en ouders worden met een viltstift gemarkeerd. De video of DVD-recorder kan een handje helpen als iets niet uitkomt. Als overleg niet (meer) helpt, sta het dan alleen toe als u het vertrouwen hebt, dat de kinderen niet ongecontroleerd allerlei ongewenste programma's bekijken.
  • Een computer op de kinderkamer is geen vanzelfsprekendheid.
    Als de kinderen een eigen computer hebben, vraag u dan af wanneer ze een internet aansluiting krijgen. Als u geen zicht hebt op hun surfgedrag op internet, kunnen ze overal in sites terecht komen, die niet voor kinderen bestemd zijn. Probeer de computer zo te plaatsen, dat u er regelmatig zicht op hebt. Neem verder kennis van de games die ze spelen. De gewelddadigheid in dat soort programma's is vaak niet mis.
  • Wees kritisch t.a.v. de Kijkwijzer.
    Er is kritiek op de Kijkwijzer. Zolang programma's later op de avond met een leeftijds- indicatie 6 jaar worden aangemerkt en politie series ook 6 jaar meekrijgen, moet u kritisch blijven t.a.v. de kriteria die de omroepen hanteren bij het keuren van hun eigen programma's. De pictogrammen zijn bovendien veel te klein in beeld en het is de vraag of uw krant ze in het programma-overzicht vermeldt.
  • Verban het tv-geluid als je niet kijkt.
    Voor de 'niet-kijkers' in de huiskamer is het geluid van de tv vaak een irritante 'bak herrie'. Als iemand tv kijkt en de andere huisgenoten iets anders willen doen, vraag dan of de kijker een koptelefoon op wil zetten. Een draadloze koptelefoon is voor ongeveer 30 euro te koop en een exemplaar met een verlengkabeltje voor 10 euro. Het voorkomt veel ergernis.
  • Weet hoe uw kind op spannende filmbeelden reageert.
    Als een kind bij spannende of enge beelden zelf de tv uitzet of wegloopt, beschermt het zichzelf tegen te heftige emoties. Als een kind aan de buis gekluisterd blijft terwijl u vindt dat de beelden te emotioneel worden, haal het dan weg bij de tv (uit doen) en ga samen iets leuks doen. Als u niet weet hoe uw kind in bepaalde gevallen reageert, kijk dan samen en observeer zo nu en dan uw kind om te zien hoe het reageert met het lichaam of met woorden. U kunt ook naast uw kind gaan zitten, een hand vast houden en voelen hoe het zich voelt. Bedenk dat weken later een niet verwerkte emotie, bv. 's nachts via een huilbui, naar boven kan komen.
  • Laat kinderen lezen of spelen.
    Onderbreek kinderen niet om tv te kijken als ze lezen of spelen. Ook niet als hun favoriete programma komt. Neem het desnoods op.
  • Kijk mee.
    Kijk ook eens mee met programma's waar je kind dol op is, maar die je zelf minder geslaagd vindt. Je kunt er dan met elkaar over praten.
  • Gebruik de video- of dvd-recorder.
    Daarmee kun je deels het televisie kijken in de hand houden. Als een programma op een ongelegen moment komt, hoef je de gezinsregels niet aan te passen. Neem geschikte programma's op om ze bij verveling naar iets goeds te laten kijken. (Nijntje wordt eindeloos bekeken.)