Soorten TV-programma's

logo

media-opvoeding



Tekenfilms
De tekenfilms zoals Tom en Jerry zijn zo getekend, dat kinderen vanaf een jaar of 4 al zien dat het geweld niet echt is. Vraag blijft waarom de poes de muis wil doodslaan. De zg. Mangafilms (Japanse realistische tekenfilms) zijn minder onschuldig omdat op zeer suggestieve wijze geweld en angst in beeld wordt gebracht.

Politiefilms, detectives e.d.
Deze films suggereren de werkelijkheid weer te geven. Het geweld dat de helden of boeven in dit soort films gebruiken, lijkt zo gewoon; soms zelfs rechtvaardig. Immers een politieagent die een gevaarlijke crimineel achtervolgt en hem hard aanpakt om hem in de boeien te kunnen slaan, vinden we toch een held? Dat was toch een boef die gepakt moest worden? Die geweldbeelden hebben de boodschap: geweld is toch nodig?.Aan het feit dat een agent in wekelijkheid nooit graag geweld gebruikt en dat ook agenten zich aan regels moet houden, wordt voorbij gegaan.

Journaal
Geweldbeelden in het Journaal laten vooral de verschrikkelijke gevolgen van geweld zien. Het valt moeilijk aan kinderen uit te leggen waarom grote mensen elkaar naar het leven staan en kinderen al hun problemen moeten oplossen met praten. Kijk met de kinderen en praat erover ook al vragen ze niks. Leg uit dat u ook niet alles begrijpt en goedkeurt.

Jeugdjournaal
Geschikt vanaf 11 jaar!
Kijk mee want het wereldnieuws (ook zonder schokkende beelden) kan diepe indruk maken en uitleg nodig maken.

Wie kijkt er mee?
Het is een heel verschil of je alleen kijkt of samen. Wanneer volwassenen samen met kinderen naar de televisie kijken, kunnen zij commentaar geven, vragen beantwoorden en bij geweldbeelden hun afkeuring laten horen of troosten als het allemaal te erg wordt. De opmerkingen van volwassenen bepalen voor een groot deel de invloed die televisiebeelden - dus ook geweldbeelden - op kinderen hebben. Het is een groot verschil of kinderen 'kritiekloos' geweldbeelden over zich heen laten komen, of dat zij van volwassenen horen dat dit niet kan en mag.